• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njujork povećao minimalnu zaradu dostavljača hrane: Vlasnici aplikacija besni, razmatraju tužbu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aplikacije mogu izabrati da ih plaćaju po isporuci, po satu rada ili putem sopstvene formule

  • 0
Food Delivery business, dostava hrane Foto: Shutterstock

Grad Njujork je odredio novu minimalnu zaradu za radnike koji dostavljaju hranu poručenu preko aplikacija, usred porasta korišćenja ovih usluga od pandemije.

Oko 60.000 radnika za dostavu hrane na Menhetnu trenutno zarađuje u proseku oko 7,09 dolara na sat, prema saopštenju grada, uz objašnjenje da će im nova plata omogućiti da na kraju zarade najmanje 19,96 dolara na sat. Njujorj je doneo ofluku kojom im se plata povećava na 17,96 dolara po satu od danas, a zatim će ponovo porasti na skoro 20 dolara na sat u aprilu 2025. godine. Plate će se godišnje prilagođavati inflaciji, dodaje grad.

Grad kaže da će aplikacije za isporuku imati fleksibilnost u tome kako plaćaju dostavljačima nov minimalni iznos. Sve dok radnici zarađuju minimalni iznos, aplikacije mogu izabrati da ih plaćaju po isporuci, po satu rada ili putem sopstvene formule, piše CNN.

- Naši isporučioci su dosledno isporučivali za nas - sada mi radimo za njih. Ova nova minimalna plata, povećana za skoro 13 dolara po satu, garantovaće da ovi radnici i njihove porodice mogu da zarađuju za život, pristupe većoj ekonomskoj stabilnosti i pomoći da legendarna restoranska industrija našeg grada napreduje - rekao je gradonačelnik Njujorka Erik Adams.

On je istakao da dok još ima dosta posla, minimalna plata za radnike koji dostavljaju hranu će transformisati živote hiljada porodica širom grada i isporučiti davno zakasnelu pravdu za dostavljače.  rekla je Ligija Gualpa, izvršna direktorka Projekta za pravdu radnika. izjava. Grupa radi na zagovaranju dostavljača u gradu.

Međutim, DoorDash, jedna od najpopularnijih aplikacija za dostavu hrane, rekla je da razmatra sudski spor kako bi se suprotstavila "ekstremnoj politici" grada, rekavši da to prevazilazi standarde kojih se pridržavaju druge industrije, iako se ne protivi određivanju minimalne plate za dostavljače.

- Današnja duboko pogrešna odluka ignoriše neželjene posledice koje će izazvati i nažalost će potkopati same isporučioce koje želi da podrži - rekao je portparol kompanije.

Uber Eats je rekao da grad nije "pošten prema dostavljačima".

- Oni govore aplikacijama: eliminišite poslove, obeshrabrite davanje bakšiša, prisilite kurire da idu brže i prihvataju više porudžbina - tako ćete platiti za ovo - rekao je Džoš Gold, portparol Uber Eats-a.

Narudžbine za isporuku su porasle tokom pandemije. U 2019. godini isporuka je činila oko 7 odsto ukupne prodaje restorana u SAD, prema Euromonitor International. Nakon skoka u 2020. godini, u 2021. godini je iznosio skoro 9 odsto, što je i dalje više od nivoa pre Covid-a.

Njujork se borio da se nosi sa porastom onlajn naručivanja i upravlja desetinama hiljada radnika koji to čine. Nedostatak infrastrukture za dostavu hrane stvorio je probleme za radnike, pešake i stanovnike, što je navelo zakonodavce da podstaknu više biciklističkih staza, nova pravila oko pristupa kupatilu, a bore se i protiv rizika od litijum-jonskih požara na električnim biciklima i skuterima. Dostavljači su se takođe mučili da pronađu prostor kada pada kiša, a otežan im je i pristup toaletima.

(Telegraf Biznis)

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>