• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od početka godine zatvoreno 15 pekara u Srbiji zbog neadekvatne higijene

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kontrolišu se pre svega higijena samog objekta, a onda sve ono što ide uz to - proizvod, sirovine, dokumentacija, kao i sistemi bezbednosti

  • 2
Pekara hleb Foto: Shutterstock

Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede izjavio je danas da su problemi sa deklarisanjem robe, odnosno hrane u pekarama češći problem nego neadekvatna higijena, kao i da je od početka godine zatvoreno 15 objekata zbog higijene.

"Prošle godine zbog neadekvatne higijene to je bilo nekih 27 objekata u celoj godini. Inače, to je otprilike 25 objekata godišnje po nekoj našoj statistici u zadnjih 10 godina objekata", rekao je Vujović povodom pojačane kontrole inspekcije hleba i peciva.

On je dodao da su pekare veoma interesantne što se tiče nadzora poljoprivredne inspekcije i interesovanja potrošača.

"Posebno i svi smo tu negde usmereni, da li taj hleb jeste dobar ili nije to je razlog zašto smo u kontinuitetu prisutni u pekarama. Ova pojačana kontrola se vrši na celoj teritoriji Srbije, naši inspektori u svakoj opštini, okrugu vrše nadzor po istom modelu, po istom nalogu i te podatke ujedinjujemo i upravo su to rezultati sa kojima smo izašli u javnost", rekao je Vujović, prenosi Tanjug.

Na pitanje na koji način se vrši kontrola i koliko je inspektora potrebno, Vujović je odgovorio da koliko god inspektora više bilo to bolje, i da je u pitanju model pravilnog iskorišćenja resursa na pravi način - odradi se procena rizika i analiza rizika koja usmerava da se resursi koristime na pravi način.

"Da usmeravamo kontrole tamo gde očekujemo najveće probleme i to mogu vam reći da uspevamo, znači oni koji rade dobro koji su u prethodnim kontrolama pokazali da su dobri i organizovani i nemaju nikakvih problema oni rade svoj posao, njih ostavljamo za nešto kasnije oni koji su pod lupom njih češće kontrolišemo i oni su predmet naše kontrole u ovo modelu", objasnio je Vujović.

Kontrolama se, kaže Vujović kontroliše pre svega higijena samog objekta, a onda sve ono što ide uz to - i sam objekat i proizvod, ali i sirovine, dokumentacija, kao i sistemi bezbednosti koji su uspostavljeni.

"Propisi su veoma striktni - znači sve ono što može da bude mikrobiološka, hemijska kontaminacija, pa i fizička - to je sve ono što ne sme da se nađe i to je ono što mi pokušavamo da preventiramo u našim kontrolama. Da proverimo koje sisteme nadzora su upravo ti proizvođači uspostavili da se ne desi tako nešto", rekao je Vujović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    12. jun 2023 | 19:03

    Nekada je trebalo više sjedinjenih prostorija koja je obilazila inspekcija i odobravala otvaranje pekare a danas otvarate pekaru od kuće bez ikakvih provera važno da pozovete APR i pekara je otvorena kao i narodna banka Srbije daje dozvole za rad menjačnica u stanovima isto bez ikakvih provera ?

  • Lepo

    12. jun 2023 | 18:53

    Najzad počeli inspektori da rade svoj posao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>