
Od početka godine zatvoreno 15 pekara u Srbiji zbog neadekvatne higijene
Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede izjavio je danas da su problemi sa deklarisanjem robe, odnosno hrane u pekarama češći problem nego neadekvatna higijena, kao i da je od početka godine zatvoreno 15 objekata zbog higijene.
"Prošle godine zbog neadekvatne higijene to je bilo nekih 27 objekata u celoj godini. Inače, to je otprilike 25 objekata godišnje po nekoj našoj statistici u zadnjih 10 godina objekata", rekao je Vujović povodom pojačane kontrole inspekcije hleba i peciva.
On je dodao da su pekare veoma interesantne što se tiče nadzora poljoprivredne inspekcije i interesovanja potrošača.
"Posebno i svi smo tu negde usmereni, da li taj hleb jeste dobar ili nije to je razlog zašto smo u kontinuitetu prisutni u pekarama. Ova pojačana kontrola se vrši na celoj teritoriji Srbije, naši inspektori u svakoj opštini, okrugu vrše nadzor po istom modelu, po istom nalogu i te podatke ujedinjujemo i upravo su to rezultati sa kojima smo izašli u javnost", rekao je Vujović, prenosi Tanjug.
Na pitanje na koji način se vrši kontrola i koliko je inspektora potrebno, Vujović je odgovorio da koliko god inspektora više bilo to bolje, i da je u pitanju model pravilnog iskorišćenja resursa na pravi način - odradi se procena rizika i analiza rizika koja usmerava da se resursi koristime na pravi način.
"Da usmeravamo kontrole tamo gde očekujemo najveće probleme i to mogu vam reći da uspevamo, znači oni koji rade dobro koji su u prethodnim kontrolama pokazali da su dobri i organizovani i nemaju nikakvih problema oni rade svoj posao, njih ostavljamo za nešto kasnije oni koji su pod lupom njih češće kontrolišemo i oni su predmet naše kontrole u ovo modelu", objasnio je Vujović.
Kontrolama se, kaže Vujović kontroliše pre svega higijena samog objekta, a onda sve ono što ide uz to - i sam objekat i proizvod, ali i sirovine, dokumentacija, kao i sistemi bezbednosti koji su uspostavljeni.
"Propisi su veoma striktni - znači sve ono što može da bude mikrobiološka, hemijska kontaminacija, pa i fizička - to je sve ono što ne sme da se nađe i to je ono što mi pokušavamo da preventiramo u našim kontrolama. Da proverimo koje sisteme nadzora su upravo ti proizvođači uspostavili da se ne desi tako nešto", rekao je Vujović.
(Telegraf Biznis)
Video: Šarlota Samelin ambasadorka Švedske u Srbiji: "Želimo da do 2045. godine imamo nultu emisiju gasova"
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dend
Nekada je trebalo više sjedinjenih prostorija koja je obilazila inspekcija i odobravala otvaranje pekare a danas otvarate pekaru od kuće bez ikakvih provera važno da pozovete APR i pekara je otvorena kao i narodna banka Srbije daje dozvole za rad menjačnica u stanovima isto bez ikakvih provera ?
Podelite komentar
Lepo
Najzad počeli inspektori da rade svoj posao.
Podelite komentar