• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaplenjeno 19 miliona falsifikovanih igračaka: Sadrže otrove, sitne delove i boju koja se skida

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na prvi pogled mogu izgledati kao sasvim obične igračke, ali to mogu biti kopije poznatih brendova

  • 0
Plastika u kući, igračke od plastike, ftalati Foto: Shutterstock

Europol je zaplenio više od 19 miliona falsifikovanih igračaka vrednih čak 80 miliona evra. Operacija je trajala pet meseci, a u akciji je učestvovalo 29 zemalja. Rezultat su prijave protiv više od 200 osoba.

Na prvi pogled mogu izgledati kao sasvim obične igračke, ali to mogu biti kopije poznatih brendova. Sve što ne prođe na granici, završi u skladištu Carine. Viši savetnik u Carinskoj upravi Ninoslav Babić otkrio je detalje.

- Ovde se radi o lošem kvalitetu. Originalne igračke imaju neki tekst gde je proizvedeno, o kakvim se igračkama radi, ovde toga nema. Oni koriste tuđe žigove da bi lakše prodali svoj proizvod lošeg kvaliteta, tada se radi o povredi prava i mi tu nastupamo i zaustavljamo takve proizvode - rekao je Babić i dodao kako je u Hrvatskoj za povredu prava žiga moguća kazna do tri godine zatvora, piše Dnevnik.hr.

Krivotvorene igračke na prvi pogled izgledaju gotovo identično originalnima i teško je utvrditi da se radi o falsifikatu. Međutim, u većini slučajeva su opasne za decu budući da sadrže opasne hemikalije i da nisu prošle zdravstvena testiranja koja su obavezna po zakonu. Takođe, nema nikakvih uputa ili upozorenja kako bi sa njima trebalo rukovati.

Uglavnom je reč o društvenim i kartaškim igrama, kockicama i lutkama iz poznatih dečjih crtaća. Hrvatska je tranzitna, ali i odredišna ruta. Falsifikati uglavnom dolaze pomorskim putem iz Kine, a sve češće i u malim paketima naručenim preko interneta. I država na njima gubi naplatom manjeg PDV-a. Da ne bi bile opasne po zdravlje, originalne igračke prolaze laboratorijsku analizu.

Lidija Barićević iz Službe za zaštitu okoline Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar otkriva opasnosti koje se kriju u krivotvorenim igračkama.

- Ako sadrži male delove, može doći do gušenja, potom se dete može poseći i može doći do izlaganja štetnim hemijskim materijama, kao što su teški metali - kaže ona.

Loša proizvodnja često odaje da se radi o falsifikatu.

- Prvenstveno zbog izbora materijala. Ako se ne koristi dobra sirovina, odnosno materijal, ove štetne materije koje smo ranije naveli, ako su jeftinije, veća je mogućnost da će ispuštati te materije - kaže Baričević.

(Telegraf Biznis)

Video: Gumene dečije igračke pune buđi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>