• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oduzeto 22.500 kilograma lažnog praška "arijel": Ambalaža skoro identična originalu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Tržišne inspekcije kažu da je odmah sprečeno da se ovaj krivotvoreni proizvod nađe u upotrebi kod kupaca

 • 1
ves masina, prasak za veš, deterdžent

Foto: Shutterstock

U velikoj akciji, usmerenoj ka suzbijanju plasiranja falsifikovanih proizvoda na srpsko tržište, tokom jučerašnjeg dana je oduzeto 22.500 kilograma praška za veša marke „Ariel-Aqua Pudra“.

- Time je sprečeno da se ovaj krivotvoreni proizvod nađe u upotrebi kod kupaca i ujedno je izbegnuta potencijalna opasnost po zdravlje naših građana - izjavio je v.d pomoćnika ministra trgovine i glavni tržišni inspektor, Aleksandar Adamović.

Pomenuti prašak bio je namenjen kućnoj upotrebi i nalazi se u pakovanjima od po 10 kilograma, a njegova ambalaža u najvećoj meri podseća na originalan proizvod. Međutim, detaljnim proverama u saradnji sa prestavnicima kompanije „Procter & Gamble“, a koja je i nosilac prava intelektualne svojine, nedvosmisleno je utvrđeno da je reč o falsifikatu koji je na srpsko tržište uvezen iz Turske, potvrdio je Adamović.

Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, takođe je tokom jučerašnjeg dana, u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom i pripadnicima MUP-a Republike Srbije, sproveo akciju na području Rume, kada je oduzeto 110 litara koncetrovanog insekticida „CORAGEN 20 SC“.

- Ovaj krivotvoreni proizvod zapakovan je u ambalažu skoro identičnu originalnom pakovanju, ali je na osnovu dodatnih analiza utvrđeno da je reč o falsifikatu, što je potvrđeno i od strane predstavnika kompanije „FMC Corporation“, koja je nosilac prava intelektualne svojine - rekao je glavni tržišni inspektor Adamović i dodao da je oduzimanjem ovog falsifikovanog proizvoda sprečeno da se u upotrebi kod poljoprivrednih proizvođača u našoj zemlji nađe navedena količina neispitanog i krivotvorenog insekticida, dovoljna za zaprašivanje različitih voćarskih i povrtarskih kultura na površini većoj od 400 hektara.

prašak, inspekcija

Foto: MUST

- Ne smemo dopustiti da naše poljoprivredne proizvode, koje kupujemo na pijacama i marketima, „truju“ ovako opasna hemijska sredstva, proizvedena uz zloupotrebu tuđeg žiga, bez ikakvog nadzora, kontrole i poštovanja standarda koji važe u našoj zemlji  - naglasio je pomoćnik ministra Aleksandar Adamović.

Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine samostalno i u saradnji sa drugim državnim organima i predstavnicima kompanija koje su nosioci prava intelektualne svojine, nastaviće da intenzivno sprovodi akcije na planu suzbijanja sive ekonomije i plasiranja falsifikovanih proizvoda na srpsko tržište. Ovakvo delovanje inspekcije ima za primarni cilj zaštitu potrošača, budući da se krivotvoreni proizvodi ne smeju nikako tratirati kao bezbedni, niti smeju da pružaju privid ispravnosti i kvaliteta.

- Samo u akciji tokom protekle sedmice Sektor tržišne inspekcije je oduzeo krivotvorenu tekstilnu robu različitih svetskih robnih marki, u vrednosti od oko 100.000 evra. Krivotvoreni proizvodi nakon okončanja postupka biće uništeni, jer njima ni pod kojim uslovima nije mesto na srpskom tržištu, a takav stav potvrđuje i činjenica da je kroz svoje redovne i vanredne nadzore Sektor tržišne inspekcije od januara 2023. godine sa srpskog tržišta uklonio oko 100.000 komada falsifikovanih proizvoda, čija vrednost prevazilazi stotine hiljada evra - zaključio je Adamović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • nenad clačić

  16. jun 2023 | 03:26

  Apsolutna je neistina da je pomenuti prašak sumnjivog kvaliteta, kao i to da je sprečeno trovanje gradjana, super analiza je pomazala da se radi o super delux proizvodu, i da se koristi pola doze od preporučene jer je visoko koncetrovan

  0
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>