• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle 10 povećanja, FED nije menjao kamatne stope: Ipak, prognoze za budućnost nisu optimistične

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glasanje da se preskoči povećanje stope na ovom sastanku je bilo jednoglasno.

  • 0
amerika, sad, američka zastava Foto: Pixabay

Federalne rezerve saopštile su će pauzirati svoju istorijsku kampanju povećanja kamatnih stopa, ali su nagovestile da su ove godine verovatna dodatna povećanja.

Glasanje da se preskoči povećanje stope na ovom sastanku je bilo jednoglasno, a ova odluka nestrpljivo se čekala. 

Od marta 2022., zvaničnici FED-a podigli su referentnu kamatnu stopu centralne banke 10 puta zaredom u pokušaju da ohlade američku ekonomiju i bore se protiv inflacije koja je i dalje dvostruko veća od cilja Fed-a.

Izjava FED-a nakon sastanka potvrdila je da zvaničnici smatraju da je pauza mudar potez, ali većina zvaničnika smatra da su ove godine neophodna dodatna povećanja, piše CNN.

- Gledajući unapred, skoro svi učesnici Komiteta smatraju da je verovatno da će neka dalja povećanja stope biti neophodna ove godine kako bi se inflacija smanjila za dva odsto tokom vremena - rekao je predsednik FED-a Džerom Pauel na svojoj konferenciji za novinare posle sastanka.

Većina zvaničnika procenjuje da će stopa federalnih fondova dostići maksimum u rasponu od 5,63 do 5,87 odsto u 2023. godini, što sugeriše da bi ove godine mogla biti još dva povećanja za četvrtinu poena. Povećanje stope veće od četvrtine poena nije verovatno jer se Fed približava svom cilju inflacije, a zvaničnici su smatrali da ima "očiglednog smisla da ublažimo povećanje stope kako se približavamo svom odredištu".

Budući potezi politike zavise od toga šta će pokazati ekonomski pokazatelji u narednim nedeljama i mesecima, uključujući otporno tržište rada. Rast tržišta rada je i dalje solidan, kao i rast plata, što je dovelo do izvesnog pritiska na povećanje cena.

Vrhunski ekonomisti tvrde da će se još uvek zategnuto tržište rada pokazati kao tvrdoglav izvor inflacije koji bi morao da se rebalansira kako bi pomogao da inflacija uspešno padne na cilj centralne banke od dva oodsto. Većina zvaničnika u Federalnom komitetu za otvoreno tržište, koji postavlja monetarnu politiku, očekuje da će stopa nezaposlenosti porasti na raspon od 4 do 4,1 odsto ove godine.

Iako Fed misli da su dodatne mere politike neophodne za uspešno suzbijanje inflacije, Pauel je rekao da je optimista u pogledu daljeg hlađenja inflacije zbog usporavanja troškova smeštaja.

- Vidite tamo da nove zakupnine, novi zakupi dolaze na niskim nivoima i zaista je pitanje vremena da to prođe kroz sistem - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvaranje druge fabrike kompanije "Continental Automotive Serbia" u Novom Sadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>