• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

I Novi Zeland zvanično u recesiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podsećamo da je i evrozona od početka juna u recesiji, koja se definiše kao pad ekonomskih aktivnosti u dva uzastopna kvartala

  • 0
Novi Zeland, ciklon, oluja Foto: Tanjug/AP

Ekonomija Novog Zelanda pala je u recesiju, nakon što je centralna banka te zemlje agresivno podigla kamatne stope na najviši nivo u 14 godina.

Bruto domaći proizvod (BDP) pao je za 0,1% u prva tri meseca ove godine, pokazuju zvanični podaci, a to je usledilo nakon smanjenja od 0,7% u prethodnom kvartalu, što znači da je privreda u "tehničkoj recesiji".

Rezervna banka Novog Zelanda (RBNZ) je naglo povećala troškove zaduživanja od oktobra 2021, piše BBC, a Novi Zeland je bio jedna od prvih zemalja koja je počela da povećava stope nakon pandemije i prestigla je američke Federalne rezerve.

Podsećamo i da je FED juče, 14. juna, na sednici odlučio da kamatne stope - zadrži na stabilnom nivou.

Prošlog meseca, RBNZ je povećala svoju glavnu kamatnu stopu na 5,5%. Mnogi Novozelanđani, koji su se već suočavali sa rastom cena, sada osećaju uticaj viših stopa kako otplate hipoteka i troškovi drugih kredita skaču.

Centralne banke širom sveta povećale su nivo zaduživanja, dok su pokušavale da obuzdaju rast cena koji je pokrenut otvaranjem ekonomija nakon blokade kovida.

Inflaciju je pogurao rast cena apsolutno svega: od goriva do hrane, zbog rata u Ukrajini. U prva tri meseca ove godine na privredu Novog Zelanda takođe su uticali cikloni i štrajkovi nastavnika.

Podsećamo da je i evrozona od početka juna u recesiji, koja se definiše kao pad ekonomskih aktivnosti u dva uzastopna kvartala, u odnosu na isti period prethodne godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>