• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koja fudbalska liga najviše zarađuje među velikom petorkom? Plate im rastu, a prihodi padaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos tome što je sedam timova iz Premijer lige prijavilo smanjenje plata, ukupni troškovi zarada porasli su za 6 odsto

  • 0
Premijer liga Foto: Tanjug/AP

Premijer liga se etablirala kao lider na evropskom fudbalskom tržištu u sezoni 2021-22, pokazao je godišnji finansijski izveštaj kompanije Delojt, a piše BBC Sport.

Ukupni prihod najvišeg ranga engleskog fudbala, od 5,5 milijardi funti u sezoni 2021-22, bio je skoro duplo veći od španske LaLige.

Povratak publike na stadione, nakon pandemije kovida-19, pomogao je da se prihodi širom Evrope povećaju za 10%. Međutim, povećanje troškova zarada od 15% u 5 najvećih liga Evrope, prouzrokovalo je i gubitak operativnog profita.

Svakako, vodeći partner u Delojtovoj Sport Biznis grupi, Tim Bridž, naveo je da podaci sugerišu kako je "evropski fudbal otporno izašao iz svog najizazovnijeg perioda do sada".

- Nakon ukidanja ograničenja, uvedena zbog korone, potražnja navijača dovela je do rekordnih prihoda od utakmica i komercijalnih prihoda širom Evrope - kaže Bridž.

Vrhunski klubovi u Engleskoj prijavili su porast ukupnih prihoda od 12% tokom sezone 2021-22, na rekordan ukupan prihod od 6,4 milijarde evra (5,5 milijardi funti). Prihod od utakmica u Premijer ligi iznosio je 763 miliona funti, što je povećanje od 732 miliona funti u odnosu na sezonu 2020-21, kada se fudbal igrao, uglavnom, iza zatvorenih vrata.

Nakon ponovnog potpunog otvaranja fudbalskih stadiona u avgustu 2021. godine, prosečna posećenost dostigla je najviši nivo od 39.950 lica tokom sezone, što je pomoglo da se nadmaši nivo prihoda zabeležen pre pandemije, u iznosu od 684 miliona funti (sezona 2018-19.).

Bridž je rekao da međunarodni interes nastavlja da podstiče rast prihoda Premijer lige, ali je upozorio da je potrebno da "održivo poslovanje, modeli finansiranja i postupanje sa integritetom" budu na vrhu, kako bi se osigurala "dugovečnost i krajnji uspeh" engleske lige.

Uprkos tome što je sedam timova iz Premijer lige prijavilo smanjenje plata, ukupni troškovi zarada - koji pokrivaju igrače i ostalo osoblje - porasli su za 6% na 192 miliona funti, rastući tako drugu godinu zaredom. Povećanja plata i dalje nadmašuje rast prihoda.

Kako se poredi velika petorka?

  • Prihodi prve lige u Španiji, uprkos ukupnom povećanju od 11% na 3,3 milijarde evra (2,8 milijardi funti) u sezoni 2021-22, ostaju upola manji od prihoda Premijer lige;
  • Nemačka Bundesliga je poremećena sredinom sezone, kada su ponovo uvedene mere protiv korone, na određeno vreme, ali je prihod lige svakako porastao za 5% i dostigao 3,1 milijardu evra (2,6 milijardi funti);
  • U međuvremenu, klubovi Lige 1 u Francuskoj doživeli su najveći procentualni rast ukupnih prihoda - porast od 26% sa 412 miliona evra (353 miliona funti) na rekordnih 2 milijarde evra (1,7 milijardi funti);
  • Italijanska Serija A bila je jedina liga velike petorke koja je zabeležila pad ukupnih prihoda, sa smanjenjem za 7 odsto, na 2,4 milijarde evra (2,1 milijardu funti) zbog pada vrednosti domaćih i međunarodnih ugovora o emitovanju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>