• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sitigrup ukida još 5.000 radnih mesta do kraja juna: Ni bankarima više ne cvetaju ruže

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni finansijski direktor kaže da je zastoj američkog duga umanjio trgovinski posao u drugom kvartalu

  • 0
Citibank kompanija logo banka Foto: Tanjug/AP

Sitigrup (Citigroup) će do kraja meseca otpustiti 5.000 radnih mesta, uglavnom u investicionom bankarstvu i trgovanju, nakon prolongiranog pada u sklapanju poslova.

Američka banka, koja se i dalje bori da povrati svoje temelje više od decenije nakon finansijske krize, već je otpustila hiljade zaposlenih od početka godine, a osoba koja je upoznata sa stanjem u banci kaže da se očekuje da do kraja juna još stotine drugih radnika dobije neprijatno obaveštenje u ukidanju njihovih pozicija.

Ovo smanjenje, koje predstavlja 2 odsto od ukupnog osoblja banke, najavio je glavni finansijski direktor Mark Mejson na konferenciji za investitore u sredu. On je upozorio da bi troškovi otpremnina u vezi sa 1.600 otkaza umanjili zaradu u drugom kvartalu.

Mejson je rekao i da bi otpremnine, zajedno sa drugim "troškovima za restrukturiranje ili repozicioniranje", povećale troškove za otprilike 400 miliona dolara u drugom kvartalu, u poređenju sa prva tri meseca ove godine. Rekao je da Sitigrup ulaže u tehnologiju, što bi značilo da može da radi sa manje zaposlenih.

Dakle, ostaje da se vidi koliko će upliva imati veštačka inteligencija u bankarskom sektoru, i da li je AI zaista pretnja tržištu rada u globalu, pa i ovom odseku.

- Ostajemo disciplinovani u pogledu troškova vožnje i efikasnosti - rekao je Mejson, dodajući da "to ponekad znači smanjenje broja zaposlenih".

Glavni finansijski direktor američke multinacionalke je takođe dao prognozu da će prihodi u trgovačkom poslovanju Sitigrupa verovatno pasti za 20 procenata u drugom kvartalu, u poređenju sa istim periodom prošle godine, a delom zbog usporavanja trgovanja u maju, izazvanog napretkom Vašingtona po pitanju gornje granice američkog duga.

Siti je, inače, krajem marta imao 240.000 zaposlenih širom sveta u odnosu na 228.000 godinu dana ranije. Akcije Banke su, u međuvremenu, pale za 0,9 odsto, piše FT i dodaje da je ova banka poslednja u nizu onih koje su najavile otpuštanje radnika u najgorem periodu za Volstrit, još od Svetske ekonomske krize.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>