• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi sindrom među radnicima - "AI anksioznost": Da li pogađa i vas? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakav je tačno uticaj veštačke inteligencije na tržište rada? Još uvek "ispitujemo"

  • 0
Roboti, ljudi radnici Foto: Shutterstock

Nakon što je Džefri Hinton, kojeg smatraju "kumom" razvoja veštačke inteligencije (AI), dao otkaz u Guglu i upozorio na opasnosti i rizike nove tehnologiječini se da se strah među radnicima još više proširio.

I do tada je, svakako, bilo mnogo pitanja, dilema, skepse, jer bi roboti u mnogim branšama zaista mogli da zamene ljude, ali je posle Hintonovog izlaganja situacija poprimila drugi značaj.

Svetski mediji sada masovno pišu o uticaju veštačke inteligencije na tržište rada, iako ne možemo tačno znati kuda će sve nove tehnologije da se granaju i koje sve stručnjake će "pogoditi".

Ipak, BBC ovaj put navodi primer žene Kler (34) koja šest godina radi kao PR u velikoj konsultantskoj firmi sa sedištem u Londonu.

Ona uživa u svom poslu i zarađuje dobru platu, ali je u poslednjih šest meseci počela da se plaši za budućnost svoje karijere. Uzrok tome je, pogađate, veštačka inteligencija.

- Mislim da se kvalitet rada koji radim još uvek ne može meriti sa mašinama - napominje Kler, koja ne otkriva svoje prezime da bi zaštitila svoju poziciju na poslu.

Ali, kaže da je istovremeno zadivljena kojom brzinom je četbot ChatGPT postao tako "sofisticiran".

- Dajte još nekoliko godina i apsolutno mogu da zamislim svet u kome bot radi moj posao jednako dobro kao što ja mogu. Ne podnosim samu misao na to kako bi mogao da utiče na industriju - iskrena je Kler.

Poslednjih godina, kako su se širili naslovi o robotima koji "kradu" posao ljudima – i kako su alati veštačke inteligencije poput ChatGPT-a brzo postali dostupniji – neki radnici navode da zaista osećaju strah vezan za njihovu budućnost.

Da li strepite da bi AI mogla da ugrozi vašu poslovnu poziciju?

Glasajte

Pitaju se da li će veštine koje imaju biti relevantne za tržište rada u godinama koje dolaze, a kada smo kod veština - Majkrosoft je izneo svoje prognoze vezane za to šta će kompanije tražiti ubuduće.

U martu je Goldman Saks objavio izveštaj koji pokazuje da bi veštačka inteligencija mogla da zameni čak 300 miliona poslova sa punim radnim vremenom. Prošle godine, godišnja globalna anketa o radnoj snazi PwC-a pokazala je da je skoro trećina ispitanika izjavila da je zabrinuta zbog te mogućnosti.

Pritom, pričamo o periodu od tri naredne godine, dakle, o bliskoj budućnosti.

Alis Maršal, 29-godišnja autorka tekstova iz Bristola, kaže da je "mnogo kreativaca zabrinuto".

- Svi se samo nadamo da će naši klijenti prepoznati [našu] vrednost i izabrati autentičnost [čoveka] umesto cene i pogodnosti AI alata - navela je.

Napredak tehnologije nam je nesumnjivo pokazao da ona ima potencijal da automatizuje ili pojednostavi radne procese. Međutim, sa pravim skupom veština, pojedinci često mogu da napreduju uporedo sa ovim napretkom, tvrde neki stručnjaci.

Mnogo poslodavaca i dalje ceni rad čoveka i nisu spremni da olako prihvate AI progres, a vi?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>