• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlasnik Čelsija kupio Zlatni globus: Milijarder ima velike planove za poznati brend iz sveta zabave

Vreme čitanja: oko 1 min.

U tom poslovnom subjektu, još uvek nepoznatog imena, radiće članovi HFPA-a, mahom frilens novinari

  • 1
Zlatni globus Foto: Tanjug/AP

Milijarder Tod Boeli, vlasnik kompanije Eldridž Industris, preuzeo je američki Zlatni globus i planira da u potpunosti ugasi 80 godina staru organizaciju "Hollywood Foreign Press Association" (HFPA) koja je posedovala i organizovala dodelu filmskih nagrada.

Filantropske aktivnosti kojima se bavila ta sporna organizacija, a poslednjih su godina na njihov račun pljuštale optužbe za rasizam, mizoginiju, pristranost i sl, preseliće se u novu fondaciju, a Boeli ga planira pretvoriti u komercijalan biznis.

U tom poslovnom subjektu, još uvek nepoznatog imena, radiće članovi HFPA-e, mahom frilens novinari i njihov je novi zadatak da rade na brendingu i da razvijaju poslovanje Zlatnog globusa. Taj je poznati brend iz sveta zabave Eldridž Industris preuzeo zajedno s kompanijom Dik Klark, koja je takođe deo bogatog portfelja Toda Boelija, piše Portal Lider. 

Naime, Boeli je 2020. godine sa svojom kompanijom MRC spojio Penske Media koja u vlasništvu ima medijske brendove poput Bilborda, Holivud Reportera, Vajba, Varietija i Roling Stouna. Eldridž Industris se bave i osiguranjima, lizingom, investicionim bankarstvom, a milijarder ulaže u digitalnu industriju, industriju zabave, ali i sport.

Boeli poseduje 20 odsto LA Dodžersa i udjeo u LA Sparks-u, a vlasnik je i fantasi sport kompanije DraftKings i esports organizacije Cloud9. No, od svih poslovnih poduhvata, mediji su najviše propratili njegovo preuzimanje fudbalskog kluba Čelsi.

Još 2019. godine tadašnjem vlasniku, ruskom tajkunu Romanu Abramoviču, ponudio je tri milijarde dolara, ali se ovaj nije hteo odreći vlasništva u engleskom klubu. Situacija se značajno promenila nedugo nakon invazije Ukrajine na Rusiju, pa je Abramovič ipak pristao na prodaju, a Boeli postao vlasnik i predsednik uprave kluba.

(Telegraf Biznis)

Video: Marko Carević: Zašto je Ananas novi svetski Amazon?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>