• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kremlj ne daje nadu za saradnju: Dogovor o žitu de fakto bez šansi, obaveze prema Rusiji nisu ispunjene

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski zahtevi u okviru dogovora o izvozu žitarica iz crnomorskih luka nisu sprovedeni, kazao je Dimitrij Peskov

  • 0
Dmitrij Peskov Foto: Wikimedia/Пресс-служба Президента России

Ruski zahtevi u okviru dogovora o izvozu žitarica iz crnomorskih luka nisu sprovedeni, tako da de fakto nema perspektive niti osnova za produženje sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je u danas objavljenom intervjuu za list Izvestija naglasio da se "malo verovatno može predvideti bilo kakva konačna odluka", prenosi TASS.

"Može se konstatovati da, de fakto, sudeći prema postojećem stanju, ovaj posao nema šanse jer se podrazumeva postizanje dogovora između država ili udruženja. Jedan deo u ovom poslu je urađen, dok drugi deo, vezan za zahteve Rusije nije, iako je Rusija u više navrata pokazivala dobru volju, pristajala na ustupke i više puta produžavala dogovor", objasnio je Peskov.

On je zaključio da sporazum nema perspektivu, ni osnove za produženje, jer stvari koje su obećane Rusiji još uvek nisu urađene, prenosi Tanjug.

Ugovori o izvozu hrane i đubriva iz Ukrajine na međunarodno tržište zaključeni su 22. jula 2022. godine na 120 dana i produženi u novembru i maju.

Jedan od sporazuma reguliše redosled isporuke žita iz luka Odesa, Černomorsk i Južni pod kontrolom Kijeva, a Rusija i UN potpisale su i memorandum o ukidanju ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta.

Drugi deo sporazuma predviđa odmrzavanje izvoza ruskih žitarica i đubriva, vraćanje Rošelhozbanke u sistem SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne opreme, komponenti i servisnog održavanja, nastavak rada amonijačnog cevovoda Toljati-Odesa i niz drugih koraka.

Međutim, ovaj deo paketskog sporazuma još nije sproveden, upozorila je zvanična Moskva.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>