• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SERBHUNGAS: Ovako će se zvati zajednička firme za gas Srbije i Mađarske

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali je rekao da će sutra biti potpisan veliki broj sporazuma za dalje jačanje saradnje dve zemlje

  • 0
Gasovod Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je rešenje o davanju prethodne saglasnosti na osnivanje privrednog društva zajedničkog preduzeća Srbije i Mađarske za gas - SERBHUNGAS d.o.o.

- Daje se prethodna saglasnost na osnivanje privrednog društva SERBHUNGAS d.o.o. Novi Sad, Republika Srbija, u skladu sa Odlukom broj 01-04-35/187-9, koju je doneo Nadzorni odbor Javnog preduzeća Srbijagas, Beograd, na sednici od 25. aprila 2023. godine - navodi se u rešenju vlade koje je potpisala premijerka Ana Brnabić, a objavio Službeni glasnik.

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je Tanjugu da će sutra, na Strateškom savetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću, biti potpisan sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarske elektroprivrede MVM oko zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju.

Mali je rekao da će sutra biti potpisan veliki broj sporazuma za dalje jačanje saradnje dve zemlje.

- Mi ćemo potpisati nekoliko veoma važnih sporazuma: za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, a na tome radimo i dodatno kada je PDV u pitanju, u oblasti razvoja putne infrastruture, zatim u oblasti odbrane i u vezi sa unutrašnjim poslovima. I što je meni posebno važno, potpisaćemo sporazum o izgradnji naftovoda kojim ćemo povezati našu rafineriju u Novom Sadu sa Mađarskom, čime sebi dajemo mogućnost da, osim (naftovodom) Janafom preko Hrvatske, dobijamo sirovu naftu za naše rafinerije preko naftovoda Družba, koji ide i preko Mađarske - rekao je Mali.

(Telegraf Biznis)

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>