• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina snizila dve ključne kamatne stope: Želi da podstakne ekonomski rast

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pomenute kamatne stope su snižene prvi put od avgusta 2022. godine

  • 0
Kina Foto: Andy Wong (STF), AP Photo

Narodna banka Kine snizila je danas dve ključne kamatne stope sa željom da podstakne ekonomski rast u zemlji.

Primarna kamatna stopa (LPR) na jednogodišnji zajam snižena je za 10 baznih poena, na 3,55 odsto, dok je LPR na petogodišnji zajam, koja je često osnova za hipotekarne stope, takođe snižena za 10 baznih poena, na 4,2 odsto, saopštila je Narodna banka Kine.

Pomenute kamatne stope su snižene prvi put od avgusta 2022. godine. Kineska vlada je u petak održala sastanak da bi diskutovala o merama koje bi pomogle ekonomiji, saopštili su kineski državni mediji.

Njujorška globalna bankarska korporacija Goldman Saks objavila je juče prognozu po kojoj će kineska ekonomija u 2023. godini porasti za 5,4 odsto, dok je ranije najavljivala rast od 6,0 odsto, preneo je CNBC. Mnoge američke finansijske institucije su ranije smanjile svoju prethodnu ocenu ekonomskog rasta u Kini u 2023. godini, a među njima su UBS - sa 5,7 na 5,2 odsto, Džej Pi Morgan - sa 5,9 na 5,5 odsto, ili Standard Čarterd - sa 5,8 na 5,4 odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>