• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekad najbogatiji grad "izgrađen na zlatu", danas se suočava sa haosom, kriminalom i korupcijom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Isključivanja struje traju i do četiri i po sata u kontinuitetu i nikad se ne zna kada sledi sledeće isključenje

  • 1
Afrika Johanesburg neredi posle hapšenja predsednika Foto: Tanjug/AP

Johanesburg, najbogatiji afrički grad "izgrađen na zlatu" danas se suočava s haosom, kriminalom i korupcijom, a kao rezultat svega dogodio se kolaps osnovnih usluga širom Južnoafričke Republike. Prekinuta železnička mreža remeti trgovinu, loši sanitarni uslovi izazvali su epidemiju kolere u gradu Pretoriji, a građani počinju da se navikavaju na nestanak struje ili tople vode.

Škole, bolnice, restorani i kompanije oslanjaju se na rezervne generatore kako bi nastavili s radom. JAR danas izgleda kao država koja propada. Srž disfunkcionalnosti u Johanesburgu je kriza upravljanja. Otkako je Afrički nacionalni kongres, vladajuća nacionalna stranka u zemlji, 2016. godine izgubio kontrolu nad gradom, usledile su nestabilne koalicije zbog kojih se za četiri godine izmenilo šest gradonačelnika, piše Bloomberg, prenosi Jutarnji list. 

Državno elektroprivredno preduzeće, koje je poslednjih godina postalo sinonim za južnoafričke probleme, ima flotu elektrana na ugalj koje su stare, loše održavane i loše dizajnirane. Isključivanja struje traju i do četiri i po sata u kontinuitetu, pa građani svoje uređaje pune i koriste onda kada ima struje, jer se nikad ne zna kada sledi sledeće isključenje.

- Možda u ovom trenutku Južna Afrika još uvek nije propala država, ali smo sigurno propala vlada - poručila je Tesa Dums, direktorka politike u Rivonia Circleu, neprofitnoj organizaciji čiji je deklarisani cilj transformisati tu zemlju u "snažnu, održivu demokratiju."

- Zasad ne osećamo posledice propale države, jer drugi sektori društva nastavljaju funkcionisati, ali i dalje osećamo poslednice neuspelih upravljanja - rekla je.

Johanesburg, Johannesburg Foto: Pixabay

Rešenje postoji, ali je vrlo skupo. Prema bivšem gradonačelniku Mfou Falatseu, koji je u januaru sklonjen s dužnosti, Johannesburgu je potrebno 300 milijardi randa (16,3 milijarde dolara) za izgradnju nove infrastrukture što uključuje struju, vodu, kanalizaciju. Budući da se posljednjih godina grad suočava sa smanjenim prihodima, to se rješenje još uvijek čini vrlo daleko.

Od statusa najbogatijeg grada Afrike koji je zaslužio zbog zlatne groznice koja je počela u kasnom 19. veku i nastavila se kroz eru apartheida, Johanesburg se pretvorio u grad u kom je polovina stanovništva nezaposlena i živi u siromaštvu. Na nacionalnoj razini je stopa nezaposlenosti 32,9 posto, a oko 18 milijuna ljudi (od ukupno 59,4 milijuna) oslanja se na neki oblik socijalne pomoći. Za usporedbu, broj registriranih poreznih obveznika je upola manji.

U međuvremenu se proširio i kriminal, pa skupine otimaju zapuštene zgrade i tvrtke u takvim područjima više ne žele poslovati, dok sitni kriminalci kradu kablove i metal s trafostanica i prodaju ga na crnom tržištu. Zbog toga je u Rodeportu, zapadno od Johannesburga, 12 malih lokalnih trafostanica trebalo biti zamenjeno, a cena svake nove iznosi 35.249 evra.

Računica City Powera, koji nabavlja električnu energiju od Eskoma i distribuira je u Johanesburgu, pokazuje da su izgubili 500 miliona randa tokom prošle godine zbog toga što je materijal pokraden ili oštećen, ali i jer se takvi kablovi ne mogu nositi s povratkom struje, pa ih i ona dodatno oštećuje. Na kraju stanovnici danima ostaju bez struje, a i kompanija je u problemima.

Rupe u cesti, nepokriveni šahtovi i izloženi električni kablovi po ulici stvaraju dodatne probleme vozačima, pa za put koji inače traje 30 minuta sada treba dva sata. U svemu donekle profitiraju beskućnici, koji kontrolišu saobraćaj onda kad nestane struja.

Brojni poslovni čelnici podigli su uzbunu zbog smera kojim se nacija trenutno kreće. Centralna banka procenjuje da restrikcije struje privredu koštaju 900 miliona randa dnevno, što će smanjiti ovogodišnju stopu rasta za dva odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Aukcija ribe na đerbanskom marketu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>