• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Domaća kompanija potpisala ugovor vredan 72 miliona dolara: Proizvodiće delove za putničke avione

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 40 odsto prodaje LPO proizvoda namenjeno kompaniji MTU iz Nemačke, koja je nedavno u Srbiji otvorila postrojenje za reparaciju motora za putničke avione

  • 1
Putnički avion Foto: Pixabay

Kompanija Livnica Preciznih Odlivaka (LPO) iz Ade, potpisala je danas na najvećem globalnom sajmu vazduhoplovne industrije u Parizu jedan od verovatno najvećih pojedinačnih komercijalnih ugovora u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva kada je reč o privatnim kompanijama. LPO je ugovor potpisala sa evropskim ogrankom jedne od najvećih globalnih kompanija koje proizvode motore za putničke avione Dženeral Elektrik. Vrednost ugovora je 72 miliona dolara i biće realizovan počevši od ove, pa u narednih 10 godina.

Kako je ekskluzivno za Tango Six portal u Parizu kazao direktor kompanije Aleksandar Mišković, danas potpisani ugovor je samo dodatak na već aktuelni ugovor u iznosu od 110 miliona dolara koji je LPO pre dve godine potpisao takođe sa evropskim ogrankom Dženeral Elektrika. Svi iznosi, dakle ukupno 182 miliona dolara su namenjeni isključivo Srbiji, odnosno kompaniji LPO koja je deo izraelske kompanije Bet Shemesh Engines Group.

LPO Ada proizvodi precizne odlivke iz kojih se izrađuju lopatice sa nerotirajuće (statorske) delove turbina niskog pritiska koje se nalaze unutar trenutno najmodernijih turbo-fenskih motora koji pogone putničke avione. Prvi ugovor iznosa 110 miliona dolara bio je namenjen za izradu lopatica za General Electricov motor najnovijije generacije LEAP 1C koji je pogonska grupa najnovijeg kineskog putničkog aviona COMAC C919 ali i Erbasovih aviona A320neo.

Danas potpisani ugovor odnosiće se na izradu lopatica za motor LEAP-1B koji pogoni najnoviji Boingov uskotrupni avion 737MAX.

- Presrećni smo zbog današnjeg potpisivanja ugovora, pre svega zato što je to potvrda kvaliteta kompanije LPO Ada i svedoči odličnom poslovnom odnosu koji imamo sa evropskim ogrankom Dženeral Elektrika. Ono što mogu slobodno kazati je da očekujem da će iznos ovog ugovora i posledično količina posla sa ovim klijentom rasti. Važno nam je da ovim ugovorom sada imamo desetogodišnju stabilnost. – kazao je Mišković za Tango Six.

On napominje da je 40 odsto prodaje LPO proizvoda namenjeno kompaniji MTU iz Nemačke, koja je nedavno u Srbiji otvorila postrojenje za reparaciju upravo motora za putničke avione.

- Kao kompanija smo profitabilni i stabilni, očekujemo da ćemo za najviše dve godine doći do očekivanih 30 miliona dolara godišnjeg prihoda.

To je značajna stvar za našu kompaniju, posebno zbog toga što smo locirani u Adi, nismo blizu niti jednog poslovnog, administrativnog niti univerzitetskog centra. Naravno, imamo odličnu saradnju sa Fakultetom Tehničkih Nauka iz Novog Sada a pre tri godine zaposlili smo i inostrane inženjere. – kazao je direktor kompanije Mišković za Tango Six portal.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>