• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova zemlja beleži treći uzastopni pad cena hrane: Ipak to nije razlog za slavlje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos padu cena proizvoda očekuje se još jedno povećanje kamatnih stopa

  • 0
Supermarket, prodavnica, hrana, potrošačka korpa kupovina Foto: Shutterstock

Tempo inflacije prehrambenih proizvoda smanjio se na najsporiju mesečnu stopu ove godine u Velikoj Britaniji, javlja Sky News.

Kompanija za istraživanje tržišta izvestila je da je stopa pala sa 17.2 odsto na 16.5 odsto što predstavlja treći uzastopni pad.

Ipak, u izveštaju se priznaje da to nije razlog za slavlje s obzirom na šire pritiske na račune domaćinstava usred krize troškova života.

Prehrambena inflacija najviše je "potpomognuta" cenama jaja, soseva za kuvanje i zamrznutih proizvoda od krompira.

Inače, kako piše portal, lanci supermarketa su pod pritiskom da održe fer tempo povećanja s obzirom na istragu Uprave za konkurenciju i tržišta (CMA) i pretnju vlade da će potencijalno ograničiti cene osnovnih stvari.

Naime, britanska vlada cilja na prepolovljenje stope inflacije ove godine, ali troškovi hrane konstantno usporavaju ublažavanje.

Sektor prehrambenih proizvoda demantovao je bilo kakvo profiterstvo, insistiracjući da cene odražavaju stvarnu sliku u lancu snabdevanja.

Ipak, uprkos padu cena, novinari Sky news-a predviđaju da to neće biti dovoljno da banka Engleske odloži još jedno povećanje kamatnih stopa.

Finansijska tržišta vide povećanje od 0,25 procentnih poena na 4,75 odsto u četvrtak.

To je zato što podaci sugerišu da inflacija postaje ukorenjena u ekonomiji, dok najnoviji zvanični podaci o platama pokazuju jaz između povećanja plata i stope inflacije, koja se brzo smanjuje.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>