• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važan dan za Srbiju: Počinje glasanje za domaćina "Ekspa 2027"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe

  • 0
Trg Republike Foto: Nikola Tomić

Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), na kojoj će se glasati za izbor domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. godine, počela je danas u Parizu, a delegaciju Srbije na tom skupu predvodi ministarka nauke tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Podsetimo, koncept-tema naše zemlje glasi: "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve". Pored Srbije, kandidaturu su podnele i SAD - Minesota, Tajland - Puket, Španija - Malaga i Argentina - San Karlos de Bariloče.

U delegaciji Srbije su i glavni urbanista grada Beograda Marko Stojčić, direktorka Beogradskog sajma Danka Selić, direktor Kongresnog centra Srbije Dušan Borovčanin, kao i predstavnici Vlade Srbije. Generalnoj skupštini prisustvuje i ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares.

Na početku zasedanja svaka zemlja će, pre glasanja, moći još jednom da se predstavi u trajanju od 20 minuta. Prvo će se predstaviti Španija, zatim Argentina, SAD, Tajland i Srbija.

Delegati iz 179 zemalja članica BIE obaviće tajno glasanje do 14 časova, kada će se saznati ko je izabrani domaćin Ekspa 2027. godine.

Zvaničnici Srbije više puta su do sada predstavili u Parizu potencijale naše zemlje i Beograda i poručili da posedujemo sve potrebne organizacione, tehničke, stručne i ljudske kapacitete i resurse neophodne za uspešno održavanje Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. godine, koja bi trebalo da bude održana od 15. maja do 15. avgusta 2027.

U kampanji naše zemlje u kandidaturi za Ekspo 2027. učestvovali su, osim predstavnika vlade i naši poznati umetnici i sportisti kao što su Stefan Milenković, Miki Manojlović, Novak Đoković, Tijana Mandić, Lena Kovačević, Milica Mandić, Jelena Gavrilović, Sanja Kerkez i mnogi drugi.

"Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve" je tema koja se bavi značajem igre, sporta i muzike u ljudskoj evoluciji i razvoju sa namerom da osnaži kako učesnike tako i posetioce da istraže na koji način ovi drevni kreativni "alati" čovečanstva mogu pomoći u rešavanju nekih od najsloženijih globalnih izazova današnjice.

Tokom septembra prošle godine, Beograd je posetila delegacija Međunarodnog biroa za izložbe, kako bi procenila kapacitete naše zemlje i prestonice.

Predsednik Izvršnog komiteta BIE Alen Berger istakao je da je u Beogradu imao produktivne razgovore, a generalni sekretar BIE Dimitri S. Kerkentzes je istakao značaj Izložbe Ekspo 2027. za čitav region Balkana.

Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

(Telegraf Biznis)

Video: U Dubaiju se začula srpska muzika i zaigralo kolo povodom Dana državnosti Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>