• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvođači nameštali cene hleba 16 godina: Sada moraju da plate milionsku kaznu

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
hleb Foto: shutterstock.com

Veliki proizvođač hleba u Kanadi platiće 38 miliona dolara za svoju ulogu u šemi nameštanja cena, što je najveća kazna koju je ikada izrekao kanadski sud.

Kompanija "Canada Bread" izjasnila se krivom po četiri tačke za nameštanje cena sredinom 2000. godina. Izjava o krivici je deo višegodišnje istrage koju je sprovela federalna organizacija za zaštitu konkurencije. Biro za konkurenciju nazvao je kaznu "značajnom prekretnicom" u istrazi koja je u toku.

- Nameštanje cene hleba, osnovne hrane u kanadskim domaćinstvima, je teško krivično delo. Činimo sve što je u našoj moći da progonimo one koji se bave nameštanjem cena - rekao je Metju Bosvel iz Biroa za konkurenciju u saopštenju.

U sudskim dokumentima podnetim Višem sudu Ontarija, "Canada Bread" je priznala da se dogovorila sa svojim konkurentom, Veston Foodsom, da podigne cene proizvoda od hleba, kao što su sendvič hleb, rol viršle i peciva.

Nameštanje cena je dovelo do dva poskupljenja svežeg hleba i peciva, jednog u 2007. i drugog u 2011. godini.

- Pod novim vlasništvom, kompanija je posvećena tome da bude odgovoran partner našim cenjenim kupcima i da hleb postane pristupačan i pouzdan izvor hrane za Kanađane - rekla je potpredsednica kompanije Alis Li u saopštenju.

Istraga o nameštanju cena hleba "ostaje glavni prioritet", saopštio je Biro za zaštitu konkurencije.

Ranije je sugerisano da je oko 1,50 kanadskih dolara dodato na cenu hleba tokom navodne šeme, za koju se veruje da je trajala nekih 16 godina.

(Telegraf Biznis)

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>