• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dogovorena strateška i tehnička podrška sa Privrednom komorom Dubaija: "Ekspo 2027 je mnogo više od izložbe"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Pobeda za EXPO 2027 donela je jednu novu energiju i ekonomske benefite", dodao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

  • 0
Expo 2027 Srbija Foto: Vlada Srbije

"EXPO Belgrade 2027 mnogo je više od izložbe i tromesečnih direktnih prihoda procenjenih na oko milijardu evra, jer će efekti na privredu Srbije biti znatno veći", ocenio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je, kako se navodi u saopštenju PKS-a, rekao da je ova Međunarodna specijalizovana izložba ogromna šansa za srpsku ekonomiju, jer će Beograd 2027. biti centar sveta, a to je pozitivno ne samo za privredu, nego i za sve građane i sam grad.

- To su nove kompanije koje će ostati u Srbiji, novi poslovi koje će naše firme dogovoriti na ovom sajmu, nova radna mesta i infrastrukturni projekti. To je ono što ovde ostaje zauvek i neprocenjiva vrednost ove manifestacije - rekao je Čadež.

On je podsetio da je značajan posao urađen tokom pripreme kandidature Srbije i da je Ekspo tim pokazao veliki profesionalizam i snažnu borbu za kandidaturu.

- Od početka su i predsednik i premijerka, cela vlada, ministar finansija ali i ostali ministri, gradske institucije, Beogradski sajam, postavili EXPO Belgrade 2027 kao prioritet. Uigran tim dobro funkcioniše, dobro radi i dosta toga je već urađeno - rekao je predsednik PKS-a.

U saopštenju se navodi da je Čadež, gostujući na televiziji, naveo i da je na Svetskom kongresu privrednih komora u Ženevi razgovarao sa novim predsednikom Privredne komore Dubaija Alijem Rašidom Lutahom i dogovorio stratešku i tehničku podršku ove asocijacije u organizaciji beogradske izložbe 2027, jer je komora Dubaija imala važnu ulogu u organizaciji EXPO Dubai 2020 i ima bogato iskustvo.

- Pobeda za EXPO 2027 donela je jednu novu energiju i ekonomske benefite. Posebno je značajno da će Beograd za tri meseca posetiti više miliona ljudi, koji možda nikad nisu bili u ovom regionu. Najvažnije je da te ljude dobro ugostimo i sa njima napravimo nove poslove. To je mnogo više od izložbe - poručio je Čadež i najavio velike infrastrukturne i druge radove na izgradnji novog kompleksa gde će za četiri godine biti održan EXPO Belgrade 2027.

Prepoznati smo kao zemlja koja ima kapacitete

Ministar turizma i omladine Husein Memić naglasio je da je to što je Srbija izabrana za domaćina međunarodne prestižne izložbe EXPO2027 ogromno priznanje, da će biti od izuzetnog značaja za turizam u zemlji, ali i velika obaveza.

- Nikada u istoriji Srbija nije dobila ovakvu internacionalnu pažnju i poverenje za koncept međunarodnog događaja. Uspeli smo da pobedimo velike svetske sile i prepoznati smo kao zemlja koja ima kapacitete da organizuje ovako veliku manifestaciju - rekao je Memić.

Ministar je ocenio i da ovakvo priznanje sa sobom nosi i veliku obavezu i da je potrebno da "zasučemo rukave" kako bi bili spremni da dočekamo jednu ovako veliku manifestaciju.

- Za turizam u Srbiji EXPO2027 je ubedljivo najveći događaj kada je u pitanju globalno pozicioniranje za imidž naše zemlje. Ovo je ogromna prilika za našu ugostiteljsku industriju koja dobija još jednu veliku šansu - dodao je ministar.

On je istakao da je veliki broj gostiju važan i za prostor oko Beograda, jer kako je rekao, u krugu od 500 kilometara oko Beograda živi 66 miliona ljudi i to je velika prilika za domaći turizam.

- EXPO2027 je zapravo idealna prilika i za promociju Beograda kao matične luke za krstarenje Dunavom imajući u vidu poziciju Srbije na pola puta između Nemačke i Crnog mora.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Miroslav Knežević istakao je da se predviđa da će zarada od EXPA dostići oko 1,1 milijarde evra - 600 miliona direktnog i 500 miliona indirektnog priliva od turizma.

- Tokom prošle godine prihod od turizma je bio oko 2,5 milijarde evra. To znači da ćemo za ta tri meseca inkasirati negde oko 1,1 milijarde, što je gotovo polovina ukupnog priliva koji stvaramo od turizma - naveo je Knežević.

On je pojasnio da je novac koji stranci potroše u Srbiji novostvorena vrednost.

- Oni troše novac koji su stekli u svojim državama. To je kao da smo napravili jednu ogromnu fabriku i sa tom fabrikom ostvarili neverovatan izvoz - rekao je Knežević.

Naglasio je će ostvarena korist po Srbiju i građane Srbije od EXPA 2027 biti značajna i da se neće meriti samo novcem.

- Oko tri miliona turista će imati priliku da posete i upoznaju Beograd, da upoznaju kulturu i istoriju Srbije i mislim da će efekat ove manifestacije biti mnogo veći - ocenio je Knežević. Istakao je da će i kada se manifestcija završi Srbiji ostati i iskustvo, ali i objekti i novi sajamski prostor koji će Beogradu otvoriti neke nove mogućnost

Objasnio je i da proces osvajanja EXPA nije bio jednostavan, da je bila potrebna dobra ideja, ali i pretočiti je u projekat i predstaviti ga međunarodnoj javnosti.

- Prijavilo se pored nas još četiri države sa izuzetno dobrim rezultatima u prethodnom periodu, ne samo u oblasti organizacije događaja već i po drugim parametrima. Mi smo kao država hrabro ušli u tu utakmicu, ali smo se zaista dobro pripremili - ocenio je Knežević.

(Telegraf Biznis)

Video: Momirović: Expo 2027. najveći događaj koji će biti organizovan u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>