• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova dva grada odlučila su da podignu minimalac na 4.000 evra: I opet nisu svi zadovoljni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova minimalna plata je viša i od prosečne plate u Nemačkoj koja iznosi 3.810 evra

  • 0
Cirih Foto: Unsplash

Švajcarski gradovi, Cirih i Vintertur, uvode minimalnu platu koja će iznositi oko 4.000 švajcarskih franaka mesečno, odnosno oko 4.075 evra piše Jutarnji.

Poređenja radi, minimalna plata u Nemačkoj je 2,7 puta niža nego u ova dva švajcarska grada. Štaviše, ova minimalna plata je viša i od prosečne plate u Nemačkoj koja iznosi 3.810 evra.

Oko 70 odsto građana u Cirihu podržalo je odluku o podizanju minimalca, dok je u Vinterturu ta podrška nešto niža - 65,6 odsto.

Inicijativu za podizanje minimalca vodile su leve stranke uz tezu kako "oni koji rade puno moraju pristojno zaraditi".

- Gradsko veće Vintertura isprva je podržalo umereniju inicijativu za minimalnu platu. Kad to nije uspelo u parlamentu, vlada se izjasnila za inicijativu "Plata za život" - rekao je gradski odbornik Nikolas Galade, iznenađen jasnim rezultatom.

Bilo je i onih političkih strana koje nisu zadovoljne ishodom i stavovima građana.

- U Cirihu su se SVP, FDP, GLP i centar borili protiv uvođenja minimalne zarade - kaže Perparim Avdili, predsednik FDP grada Ciriha koji je razočaran je rezultatom.

On je uveren da se sa siromaštvom ne može boriti na ovaj način. Umesto toga, izgrađena je birokratija, pojašnjava i dodaje da takva odluka svakako ne doprinosi da Cirih postane privlačniji kao poslovna destinacija.

Prema njegovim rečima, još uvek ima mnogo neodgovorenih pitanja kada je reč o implementaciji. Na primer, kako treba kontrolisati minimalnu zaradu.

- Ovde ima još mnogo toga da se razgovara - slaže se Dezire Šis, predsednica Udruženja malih i srednjih preduzeća Vinterthur.

Pravna pitanja takođe treba pažljivo razmotriti.

- Prihvatamo ovu demokratsku odluku, ali takođe razmatramo da li želimo da pokrenemo pravni postupak protiv nje. Samo u Cirihu oko 17.000 ljudi zarađuje manje od 4.000 franaka mesečno. Ovo uglavnom utiče na zaposlene u sektorima kao što su maloprodaja, čišćenje ili gastronomija - zaključuje.

(Telegraf Biznis)

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>