• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boingu nikako da svane: Glavni dostavljač zatvara fabriku zbog radnika koji su stupili u štrajk

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spirit AeroSistems je jedan od najvećih svetskih proizvođača aero-struktura aviona, uključujući trup i komponente krila

  • 0
boing, avion Boing / Foto: Pixabay

Spirit AeroSistems, ključni dobavljač Boinga, zatvorio je svoju fabriku u Vičiti u Kanzasu, nakon što su radnici koje predstavlja Međunarodno udruženje mašinaca i radnika u vazduhoplovstvu glasali za štrajk.

Obustavljena proizvodnja dolazi nakon što su zaposleni odbili "najbolju i konačnu ponudu" Spirit AeroSistems-a, a zatim odobrili štrajk, navodi sindikat. Obustava rada počinje u subotu.

Međunarodno udruženje mašinaca i radnika u vazduhoplovstvu (IAM), predstavlja oko 6.000 radnika u fabrici. Ugovor je odbilo 79 odsto članova, a 85 odsto je glasalo za štrajk, saopštio je sindikat.

- IAM-ovo predano i marljivo članstvo u Spirit AeroSistems-u je funkcionisalo bez greške tokom burnih vremena, uključujući pandemiju u kojoj je sve stalo. Većina naših članova je zaključila da je ponuda kompanije neprihvatljiva - navodi se u saopštenju sindikata kasno u sredu.

Kao odgovor, Spirit AeroSistems (SPR) je rekao da zaposleni koje zastupa IAM ne bi trebalo da se javljaju na posao, ali će dobiti platu.

- Razočarani smo što su naši zaposleni, koje zastupa IAM, odbili našu ponudu za četvorogodišnji ugovor i glasali za štrajk. Verujemo da naša fer i konkurentna ponuda prepoznaje doprinose naših zaposlenih i obezbeđuje da uspešno zadovoljimo sve veću potražnju za avionima naših kupaca -  navodi se u saopštenju kompanije.

Sindikat je sada u procesu anketiranja svojih članova kako bi se videlo gde su glavne brige i problemi u vezi sa predloženim ugovorom. Ti rezultati se očekuju u narednim danima.

- Nestrpljivi smo da vidimo šta kaže naše članstvo i pokušaćemo da rešimo njihovu zabrinutost - rekao je Riki Volas, generalni potpredsednik IAM.

Dodeljen je savezni posrednik da pomogne u olakšavanju diskusija i posreduje u dogovoru, na zahtev sindikata.

Dve strane, koje pregovaraju od maja, prošle nedelje su postigle probni dogovor. Predloženi dogovor je uključivao povećanje plata za 34 odsto, nastavak zdravstvenog osiguranja, povećanje penzija za 14,7 odsto uz novu utakmicu od 401 hiljada, dobrovoljni nedeljni prekovremeni rad i povećanje slobodnog vremena, navodi sindikat. Ali obični članovi su u sredu odbili ugovor.

Spirit AeroSistems je jedan od najvećih svetskih proizvođača aero-struktura aviona, uključujući trup i komponente krila. Kompanija isporučuje delove za sedam modela Boing i četiri Erbas modela, kao i za Bombarder, Nortrop, Bel Helikopter, Micubiši i Lokhed.

Analitičari sugerišu da će još snažniji finansijski ugovor za radnike imati inflatorne implikacije za ostatak industrije.

- Ne znamo cenu da usrećimo ove radnike. To je zastrašujuće - rekao je Ričard Aboulafia, analitičar i generalni direktor kompanije AeroDinamic Advajsori.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>