• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blagojević obišao poplavljena naselja u Kragujevcu: "Prva pomoć porodicama biće isplaćena za nekoliko nedelja"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar je istakao da je iznos pomoći u proseku za 40 odsto veći nego ranije i to zbog značajno većih cena materijala i radova

  • 1
Marko Blagojević, Ministarstvo za javna ulaganja Foto: Nikola Anđić

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, nakon obilaska poplavljenih područja na teritoriji Kragujevca, najavio je da će prva pomoć porodicama čiji su stambeni objekti oštećeni u poplavama biti isplaćena za nekoliko nedelja.

Na osnovu podataka dobijenih od lokalnih samouprava do sad je prijavljeno 1.600 oštećenja na objektima za stanovanje.

On je razgovarao sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i načelnikom Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoranom Kočevićem.

Nakon razgovora sa predstavnicima Grada Kragujevca, ministar za javna ulaganja obišao je klizište u naselju Grošnica i posetio porodice u Levačkoj ulici u naselju Palilula čije su kuće oštećena tokom poplava.

Ministar je istakao da je iznos pomoći u proseku za 40 odsto veći nego ranije i to zbog značajno većih cena materijala i radova.

- Država će uložiti onoliko novca koliko je potrebno da bi se isplatila pomoć porodicama čiji su stambeni objekti oštećeni u poplavama, da bi se obnovila i unapredila preventivna infrastruktura za zaštitu od plavljenja i da bi se obnovila lokalna infrastruktura poput mostova na lokalnim putevima, sistema za vodosnabdevanje i ostalih stvari kako bi se život vratio u normalne tokove - istakao je Blagojević.

Ministar je podsetio da su, nakon poplava 2014. godine, velika sredstva plasirana u infrastrukturu za zaštitu od plavljenja.

- Vlada Republike Srbije je, samo preko Kancelarije za obnovu, Kancelarije za javna ulaganja i sada Ministarstva za javna ulaganja plasirala blizu 20 milijardi dinara za intervencije na 786 lokacija širom naše zemlje. I to nisu jedina sredstva koja su od 2014. do danas uložena u zaštitu od plavljenja - naveo je Blagojević.

Prema njegovim rečima, to je doprinelo da danas budemo bezbedniji nego što smo bili 2014. godine.

- Nema mesta poređenju sa katastrofalnim poplavama iz 2014. kada je reč o posledicama, ali možemo porediti količinu padavina i broj opština pogođenih poplavama. Tada je bilo pogođeno 106 lokalnih samouprava, a sada 60. Ove godine je na brojnim lokacijama za sat ili dva palo 100 litara kiše po kvadratnom metru. Podsetiću da su padavine od 20 litara dnevno granica rizika. Suočavamo se sa neuporedivo češćim i intenzivnijim padavinama nego ikada pre - istakao je ministar za javna ulaganja.

Blagojević naglašava da nijedan most koji je napravljen od 2014. do danas, a napravljeno ih je 140, nije pretrpeo oštećenja i da je bitno da se nastavi sa ulaganjima u preventivnu infrastrukturu.

Kada se radi o ulaganjima u lokalnu i preventivnu infrastrukturu samo u Kragujevcu Ministarstvo za javna ulaganja je do sad finansiralo 12 projekata ukupne vrednosti od 192.697.388,39 dinara.

(Telegraf Biznis)

Video: Lukić: Voda je stigla do prozora, došli su spasioci i hitna pomoć

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>