• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Svetu će biti potrebno više nafte - ne manje": Potrošnja do 2045. skače za četvrtinu, tvrdi OPEK

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prognoza je u suprotnosti sa predviđanjima Međunarodne agencije za energetiku o smanjenju godišnje potražnje

  • 0
svet, nafta Foto: shutterstock.com

Globalna potražnja za naftom će porasti na 110 miliona barela dnevno za oko 20 godina, povećavajući svetsku potražnju za energijom za 23 odsto, saopštio je OPEK u ponedeljak.

- Nafta je nezamenjiva u bliskoj budućnosti - rekao je generalni sekretar Haitam Al Gais iz Organizacije zemalja izvoznica nafte obraćajući se na inauguracionoj konferenciji koja je održana u malezijskoj prestonici Kuala Lumpuru.

- U našoj svetskoj perspektivi, vidimo da će globalna potražnja za naftom porasti na 110 miliona barela dnevno do 2045. godine - rekao je on, dodajući da će nafta i dalje činiti oko 29 odsto energetskog sektora do tada.

Prognoza je u suprotnosti sa predviđanjima Međunarodne agencije za energetiku o smanjenju godišnje potražnje sa 2,4 miliona barela dnevno u 2023. na 400.000 barela dnevno u 2028.

Pre dve nedelje, IEA je predvidela da će globalna potražnja za naftom porasti za 6 odsto od 2022. godine na 105,7 miliona barela dnevno 2028. godine zbog petrohemijskog i vazduhoplovnog sektora.

Generalni sekretar OPEK-a je dodao da će nedovoljna ulaganja u naftnu industriju samo dovesti u pitanje održivost postojećih energetskih sistema i dovesti do "energetskog haosa".

Od sada pa do 2030. godine, Al Gais je predvideo da će se još pola miliona ljudi preseliti u gradove širom sveta kako globalna ekonomija nastavlja da se širi. Svetu će biti potrebno više nafte - ne manje, rekao je on.

Al Gais je priznao da će obnovljivi izvori energije igrati veću ulogu u svetskoj energetskoj potrošnji u budućnosti, i potvrdio da neke zemlje članice OPEK-a "već značajno ulažu" u tu oblast.

- Naše su procene da će se globalna potražnja za energijom povećavati za 23 odsto do 2045. godine. Gas, energija vode, nuklearni vodonik i biomasa će se proširiti. Ali jasno je da nafta ostaje važna - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>