• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

3 najvažnija pitanja i odgovora za mala i srednja preduzeća: Kako ovog leta što pre naći novac?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mala preduzeća su temelj naše privrede. I bez obzira na to da li tek započinjete ili već vodite svoj posao, podrška je neophodna.

  • 0
Žena stolar Foto: Shutterstock

Micro, mala i srednja preduzeća su temelj naše privrede sa značajnim potencijalom kako u pogledu smanjenja broja nezaposlenih, tako i u pogledu rasta DBP naše zemlje. Upravo zbog toga, bez obzira da li tek započinjete ili već vodite svoj posao, podrška je neophodna.

Iz tog razloga, ne čudi opredeljenje države, ali i celog bankarskog sistema da najznačajniju podršku pruže upravo domaćim preduzećima.

Pokretanje i vođenje posla nije lak zadatak, ali uz adekvatne usluge poput platnog prometa i adekvatnu finansijsku podršku banke, ostvarenje svih poslovnih ciljeva postaje lakše i brže.

Bez obzira sa kojim izazovima se susreće neko pravno lice važno je da se za poslovnog partnera izabere sigurna i profesionalna banka koja će na pravi način razumeti sve njegove poslovne izazove i biti spremna da pomogne u njihovom prevazilaženju.

Svedoci smo da implementacija savremenih tehnoloških rešenja postaje primarna u daljem razvoju poslovne aktivnosti svakog preduzeća. Stoga i ne čudi što je država u poslednjih par godina akcenat stavila na digitalizaciju kao jedan od bitnih pravaca razvoja privrede i društva u celini.

Takođe, zbog sve prisutnije energetske krize i rasta svesti o očuvanju životne sredine, akcenat velikog broja pravnih lica u našoj zemlji je i na održivom razvoju koji se ogleda i kroz izgradnju sopstvenih solarnih elektrana, a sve u cilju zadovoljavanja sopstvenih potreba za električnom energijom.

Posebnu pažnju treba posvetiti mikro preduzećima – preduzetnicima, jer dok smo mi u jeku godišnjih odmora, za mnoge od njih je veliki luksuz da pronađu par slobodnih dana za odmor …

Njihova svakodnevna posvećenost poslu ih čini super herojima.

Jer ne kaže se uzalud da je dobro imati ideju, ali još bolje je imati plan.

- Vođeni upravo željom da budemo snažna podrška domaćoj maloj privredi, Addiko banka je značajno unapredila svoj proces odobravanja biznis kredita domaćim mikro preduzećima i preduzetnicima, tako da sada u roku od samo 3 radna dana možemo doneti odluku o kreditnim zahtevima klijenata. Brzina u procesuiranju zahteva klijenata je izuzetno važna, jer pruža mogućnost postojećim i novim klijentima Banke da mnogo pouzdanije planiraju i upravljaju svojim poslovanjem – kaže za Telegraf Biznis Miloš Bojanić, izvršni direktor za korporativne klijente, mala i srednja preduzeća Addiko banke.

Kada je reč o neophodnoj dokumentaciji, Addiko banka je i u ovom pogledu učinila veliki iskorak, jer je za donošenje odluke potrebna samo saglasnost klijenta za povlačenje izveštaja Kreditnog biroa. Sve ostale potrebne informacije za procenu kreditne sposobnosti podnosioca zahteva Banka preuzima iz zvanično objavljene dokumentacije sa sajta Agencije za privredne registre (APR).

Pekara, testo Foto: Shutterstock

Kreditna podrška Addiko banke podrazumeva odobravanje kredita u RSD ili EUR (valutna klauzula) sa fiksnom kamatnom stopom čak do 60 meseci.

Ponuda fiksne kamatne stope na duže rokove u trenutnim okolnostima, kada krediti poskupljuju svakim danom zbog rasta Euribora/Belibora, predstavlja značajan benefit za svako pravno lice koje ima potrebu za finansijskom podrškom banke.

„Upravo zbog toga, brzina, jednostavnost i pouzdanost su danas ključna obeležja podrške i partnerstva koje Addiko banka nudi svojim klijentima„, dodaje Miloš Bojanić.

Na kraju, treba napomenuti još jednom da mikro, mala i srednja preduzeća u Srbiji čine 99 odsto svih registrovanih poslovnih subjekata, zapošljavaju dve trećine svih radnika, a čak 60 odsto nacionalnog BDP-a potiče od ovih preduzeća.

Podaci pokazuju da kada bi se broj zaposlenih kod preduzetnika i u MSP sektoru u Srbiji povećao sa sadašnjih 2,4 na evropski prosek od četiri zaposlena, otvorilo bi se skoro pola miliona novih radnih mesta u našoj zemlji.

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>