• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva kompanija koja bi mogla biti u BIO4 Kampusu u Srbiji: Jelena Begović u poseti Kini

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Razvoj tehnologije nam može dati i odgovor na pitanje koji je to najbolji lek za datu osobu, kako se ne bi gubilo vreme i kako bi tretman bio što efikasniji - kaže ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

  • 0
NITRA

Foto: NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović, posetila je u gradu Tjenđin vodeću kinesku kompaniju u oblasti biotehnologije i biomedicine - "BGI Grupu".

Begović je istakla da saradnja Vlade Republike Srbije sa ovom kompanijom uspešno traje već tri godine, naglasivši važnost pomoći koju je tokom pandemije "BGI Grupa" ukazala Srbiji, kao i donacije za dve laboratorije: Vatreno oko u Nišu i Beogradu, kao i u osnivanju Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

- Postojanjem ovakvog centra Srbija je uključena u sve nove tokove i ima šanse da se izbori sa izazovima koji nas čekaju u budućnosti. U centru se rade pre svega analize u oblasti zdravstva i personalizovane medicine, a cilj je da našim građanima obezbedimo najsavremenije metode lečenja, dijagnostike i prevencije pojave bolesti - istakla je Begović, a saopštilo ministarstvo.

- Razvoj tehnologije nam može dati i odgovor na pitanje koji je to najbolji lek za datu osobu, kako se ne bi gubilo vreme i kako bi tretman bio što efikasniji i pomoću markera tj. promena koje čitamo u DNK materijalu, možemo reći, sa određenom verovatnoćom, da li pojedinac ima šanse i da razvije neku bolest i da kroz prevenciju delujemo da ne dođe do bolesti - rekla je ministarka.

Razvoj u oblasti DNK tehnologije potpuno je promenio svet i Srbija je od samih početaka te tehnologije lider u širem regionu, dodala je Begović, i napomenula da je Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku postao osnova za dalji razvoj tehnologije i njenu primenu u različitim oblastima života, poput medicine, poljoprivrede, energetike i zaštite životne sredine.

Takođe, izrazila je nadu da će "BGI Grupa" biti među prvim kompanijama koje će postati stanari u BIO4 Kampusu, navodeći da je sledeći korak u saradnji sa ovom grupom otvaranje nove kompanije koja bi se bavila sintezom DNK, a Srbija bi bila mesto iz kojeg će se izvoziti ova vrsta tehnologije.

- Srbija daje stimulativne mere, kako bismo privukli ovakve kompanije i kako bi naša zemlja postala još bitnija na svetskoj mapi istraživačko-razvojnih aktivnost u oblasti biotehnologije, IT industrije i veštačke inteligencije - rekla je Begović.

Potpredsednik "BGI Grupe", Terens Sijong, istakao je da podržava srpsku nacionalnu strategiju za razvijanje biotehnologije i IT industrije i potvrdio da se razmatra mogućnost da budu prva kompanija u budućem BIO4 Kampusu u Srbiji.

- U Beogradu imamo istraživački tim od 17 ljudi, od kojih je osam iz Srbije, a svi su doktori nauka. Razmatramo i da povećamo naše kapacitete u Srbiji, otvorimo nove laboratorije i proširimo postojeće, rekao je on i dodao da su u Centru za sekvenciranje genoma i bioinformatiku u Beogradu započeli program obuke lokalnih naučnika o virusu korona. U Tjenđinu istražujemo pojavu raka u ranoj fazi kako bismo preventivno delovali i kako kancer ne bi narušio zdravlje ljudi. Prevencija je mnogo važnija od samog lečenja u ranoj fazi pojave raka. Snažno verujemo u to - zaključio je Terens Sijong.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>