• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Švajcarskoj proteklih dana paklenih 36 stepeni: Kako je na gradilištima? Evo šta nam kaže Bojan

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na listi najugroženijih radnika tokom leta, tj. onih koji su u riziku od sunčanice, nalaze se građevinci, poljoprivrednici, dostavljači...

  • 4
Radnik zaštita na radu gradilište, dizalica, kran, građevina, radnici, Foto: Shutterstock

Već negde sredinom proleća kreću apeli na poslodavce, ali i radnike koji rade na otvorenom (čitaj: na suncu), da vode računa o svom zdravlju i naprezanju u danima ekstremnih temperatura.

Čak i blago crvenilo kože je znak oštećenja, apeluju stručnjaci, a kamoli teže opekotine, sunčanica, nesvestica.

Safeopedia je objavila i listu najugroženijih radnika tokom leta, tj. onih koji su u riziku od sunčanice, a među njima su građevinci, poljoprivrednici, operateri u oblasti nafte i gasa, zatim radnici Gradskog zelenila, poštari, dostavljači robe, a na spisak možemo pridodati i baštovane, konobare koji rade u sezoni (posebno na moru).

Odgovornost je svakako i lična, na samom radniku, ali većinskim delom je na rukovodiocu, koji je dužan da obezbedi adekvatne uslove za rad, počev od zaštitne opreme pa do samog gradilišta, određivanja radnih sati/smena.

Kako saznajemo od Bojana, momka iz Hrvatske koji duže vreme radi na gradilištu - najpre u Nemačkoj, a sada u Švajcarskoj, tamo je proteklih dana bilo neverovatnih 35 do 36 stepeni.

- Trenutno nam svima treba dodatna motivacija, posebno ponedeljkom, i posebno u poslednje dve nedelje jer je ovde u Švajcarskoj prevruće. Bilo je do 36 stepeni nekoliko dana, a lokalci ili oni što tu rade već duže vreme, kažu da se te temperature ne pamte. Leti je u Švajcarskoj maksimum 30 stepeni.

Kako nam dalje objašnjava, uprkos adekvatnoj opremi i merama zaštite koje poslodavac sprovodi, radnici se dosta žale na rad pod takvim uslovima.

gradilište Foto: Shutterstock

- Ja nekako i podnosim, jer dolazim s mora, a i zavisi od osobe do osobe. Ali, ove neke kolege jedva podnose. Zabeleženo je 36 stepeni u hladu, onda možete misliti kako je na suncu. Nekoliko mojih kolega je pozlilo, i to ne kada je bilo ono pakleno, već na 30 stepeni. Ne znam, meni nije toliko loše, ali ja sam radio i na 40 stepeni (smeh) - dodaje Bojan.

Ali, napominje - u tim momentima se ne radi ništa fizički naporno, direktno na suncu.

- Jeste vi na poslu, ne napuštate gradilište, ali uzmete da radite posao u hladu ili jednostavno napravite pauzu. Recimo, mi sada radimo na baš velikom gradilištu, konkretno podzemnu garažu, iznad koje se postavlja objekat sa tri stana i plus jedna velika kuća koja će biti podeljena na dva dela, za dve porodice, i onda uvek ima posla koji možete raditi u hladu kada baš upeče zvezda - kaže ovaj mladi Hrvat (32).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Züri

    27. jun 2023 | 09:46

    A gde je to bilo 36 stepeni ovih dana u CH,gde ste našli tu vest ?

  • Neko poznat

    27. jun 2023 | 09:40

    U Svajcarskoj je 36 pakleno?Pa u Srbiji se na toj temperaturi tek pocinje raditi kod privatnika na gradilistu,nema prekida,tek kad padnes u nesvest.

  • zac

    27. jun 2023 | 09:42

    Najtoplije leto u Svajcarsku je bilo 2003 god. Zabelezene su najvece tenperature od kada su pocela merenja u toj zemlji 1864 god.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>