• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kreće rapidna eksploatacija litijuma: Britanci predvode, cilj je 500.000 e-vozila godišnje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanska vlada je u sklopu borbe protiv posledica klimatskih promena odlučila da od 2030. godine sva nova vozila koja se prodaju u zemlji budu električna

  • 3
litijum Foto: Shutterstock

Kompanije Imeris i Britiš litijum će zajedničkim snagama eksploatisati litijum iz rudnika granita u Kornvolu, a količina litijum-karbonata iz ovog rudnika će biti dovoljna za 500.000 električnih vozila (EV) godišnje.

Projekat će finansijski podržati i britanska vlada, prenosi Skaj njuz.

"Ovaj zajednički poduhvat će smanjiti zavisnost Velike Britanije i Evrope od uvoza važnih sirovina i time doprineti britanskim i evropskim klimatskim ciljevima", navodi se u zajedničkom saopšenju dve kompanije.

U saopštenju se dodaje da će proizvodnja litijuma, koja će početi krajem 2028. godine, zadovoljiti otprilike dve trećine britanske potražnje za baterijama za električna vozila do 2030. godine.

Britanska vlada je u sklopu borbe protiv posledica klimatskih promena odlučila da od 2030. godine sva nova vozila koja se prodaju u zemlji budu električna.

- Očekuje se da će eksploatacija litijuma koštati "stotine miliona evra" - rekao je šef kompanije Iveris Alesandro Daca, dodavši da je suviše rano da bi se saopštile tačna cifra.

- Zajednički projekat kompanija Imeris i Britiš litijum ponovo pokazuje da je Velika Britanija i dalje atraktivna za međunarodne investicije - izjavila je britanska ministarka za trgovinu i biznis Kemi Badenoč.

Podsećamo, još jedna britanska firma, a to je "Savannah Resources", najavila je kopanje litijuma u Portugalu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARS

    29. jun 2023 | 13:31

    Treba pitati srpsku opoziciju koja protestuj za koga se oni bore, ko ih je platio, kako bi da preuzmu eksploataciju Litijuma u Srbiji ? Srbi moji živi mi bili pa videli jer velike, ali baš velike pare su u igri ?

  • RS

    29. jun 2023 | 14:15

    Evo zašto se opozicija borila! Vidi od jednom u Velikoj Britanija iskopavanja Litijuma nije ekološka katastrofa. Sad objasnite ljudima koliko ste para uzeli da podignete i zavadite narod!

  • Aleks

    6. jul 2023 | 15:10

    Živela engleska eksploatcija i kolonizacija ! Živeo Rio Tinto ! Uništite sve srpske fabrike ! A, već jeste ? Čestitamo !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>