• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineska kompanija podstiče zaposlene da rađaju decu: Za pomoć spremili 138 miliona dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanovništvo Kine se smanjilo 2022. godine prvi put u više od 60 godina, sa samo 6,77 novorođenih na 1000 ljudi

  • 1
trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

Kineski Trip.com, jedna od najvećih svetskih onlajn turističkih agencija, uvodi nove subvencije za brigu o deci u vrednosti od milijardu juana, odnosno oko 138 miliona dolara, kako bi podstakla svojih 32.000 zaposlenih da imaju decu.

Radnici koji su u kompaniji najmanje tri godine dobijaće godišnji bonus od 1.376 dolara za svako novorođeno dete svake godine od prvog rođendana deteta do pete godine. Politika će stupiti na snagu u subotu.

- Kroz uvođenje ove nove beneficije za brigu o deci, cilj nam je da pružimo finansijsku podršku koja će ohrabriti naše zaposlene da osnuju ili povećaju svoje porodice bez ugrožavanja svojih profesionalnih ciljeva i dostignuća - rekao je izvršni predsednik Trip.com-a Džejms Liang, prenosi CNN.

Najava Trip.com-a prati slične inicijative manjih kineskih kompanija i dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa demografskom krizom.

Stanovništvo Kine se smanjilo 2022. godine prvi put u više od 60 godina, sa samo 6,77 novorođenih na 1.000 ljudi, što je najniža stopa nataliteta od osnivanja komunističke Kine 1949. godine. Zemlja je sada druga najmnogoljudnija nacija na svetu, iza Indije.

Peking je ukinuo svoju decenijsku politiku "jednog deteta" 2015. godine, u početku dozvoljavajući bračnim parovima da imaju dvoje dece. Ali nakon kratkog porasta u 2016, nacionalna stopa nataliteta je nastavila da pada.

Ovo pitanje je ključna briga za kreatore politike, jer bi moglo imati duboke implikacije po zemlju. To doprinosi problemu starenja stanovništva, pa bi moglo uticati na ekonomski rast i smanjiti poreske prihode i doprinose penzionom sistemu koji je već opterećen.

Na Trip.com, svi zaposleni sa punim radnim vremenom koji su radili za kompaniju tri godine će se kvalifikovati za bonus, bez obzira na njihov pol, poziciju ili lokaciju posla, navodi kompanija u drugom saopštenju na kineskom jeziku.

Pad nataliteta nije jedina briga za Peking. Manje ljudi u Kini se takođe venčava, što bi moglo da pogorša problem.

Oko 6,83 miliona parova venčalo se 2022. godine, prema podacima koje je ranije ovog meseca objavilo kinesko Ministarstvo civilnih poslova. To je za oko 10,5 odsto manje u odnosu na 7,63 miliona brakova registrovanih 2021. godine i najmanji je zabeležen broj od kada je ministarstvo počelo da objavljuje podatke 1986. godine.

Kreatori politike su dodatno ublažili ograničenja za rađanje 2021. godine, dozvoljavajući troje dece, i pojačali napore za podsticanje većih porodica, uključujući plan objavljen prošle godine za jačanje porodiljskog odsustva, i pružanje poreskih olakšica i drugih pogodnosti porodicama.

Ali ti napori tek treba da daju rezultate usred promena rodnih normi, visokih troškova života i obrazovanja i ekonomske nesigurnosti.

(Telegraf Biznis)

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>