• 32

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva udara na novčanike od danas: Poskupljuju cigarete, a imate i novu stavku na Infostanu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija nastoji da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta

 • 32
pare novac racuni placanje rad od kuce zarada

Foto: Shutterstock

Akciza na sve vrste cigareta biće povećana danas, što znači da će cigarete po paklici poskupeti. Prema našim informacijama, duvandžije su već poslale zahteve.

Građane Srbije od danas (1. jula) očekuje poskupljenje cigareta i tečnosti za punjenje e-cigareta, zbog akciznog kalendara kojim je predviđeno da cigarete poskupljuju dva puta godišnje.

O tome je Telegraf Biznis više puta pisao. 

Od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo polovinom godine.

Odnosno, za oko 1,5 dinara po paklici.

Na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena, a na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođači povećavaju cenu cigareta po paklici za oko 10 dinara.

Ovo povećanje cena je iz razloga kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. predviđeno je da se uvećavaju i akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta, pa se od jula očekuje i njihovo poskupljenje.

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju svakog januara i jula automatski, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

Podizanje cena paklica trajaće sve do 2025. godine.

Da li ćete prestati da pušite zbog novog skoka cene cigareta

Glasajte

Od danas i provizija i na plaćanje usluga Infostana

To nije jedini udar na novčanike:

Od danas, prilikom uplate računa za Infostan građani će plaćati proviziju, a odluka o tome doneta je na osnovu Odluke usvojene na sednici Skupštine grada Beograda 13. aprila ove godine.

Bankarska naknada za uplate putem platforme e.Sanduče će iznositi 50 dinara po transakciji, bez obzira na iznos uplate, navodi se u obaveštenju JKP Infostan.

Građani su do sada plaćali račune za Infostan bez provizije, jer ih je subvencionisao Grad Beograd, a od 1. jula će morati sami da plaćaju tu proviziju na šalteru pošte ili banke.

Pružaoci platnih usluga će iste tarifirati i naplaćivati pri prijemu uplata, u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Infostan je početkom juna obavestio građane o izmeni Odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji Beograda kao i da je ona objavljena u Službenom listu grada Beograda broj 23/23 od 13. aprila.

"S obzirom na navedeno, obaveštavamo vas da JКP Infostan tehnologije počev od 1. jula nema pravni osnov za pokrivanje troškova naplate naknade komunalnih usluga na osnovu jedinstvene uplatnice. Istu će naplaćivati pružaoci platnih usluga pri prijemu uplata u skladu sa svojom tarifom naknada za usluge fizičkim licima", naveo je Infostan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Amiga

  1. jul 2023 | 07:34

  " Srbija nastoji da dostigne standarde EU". Tekst posle toga me je ubio u pojam. Bukvalno. Standard u poskupljenja. Ok ako i to mora, ali ajde malo da se pogledaju i plate pa i u visini plate da dostignemo standarde EU a ne samo po cenama da pratimo EU, tu smo čak i ispred EU. Molim redakciju da objavi moj komentar koji je na mestu, ne samo botovske. U zdravlje.

  70
  2

  Podelite komentar

 • Mrki

  1. jul 2023 | 07:40

  Usklađivanje sa standardom EU? Dajte ne zasmejavajte me. Sa kojim platama?

  59
  3

  Podelite komentar

 • El. Comandante

  1. jul 2023 | 07:41

  A da se izjednace plate po standardima EU.?

  57
  4

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>