• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majorka nije što je bila, osvojili je za žurke: Šire se neprijatni mirisi piva, ulja za pomfrit...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hotelijeri, gastronomi i vlasnici diskoteka svojim saopštenjem pozivaju nadležne institucije da preduznu energične i efikasne mere

  • 0
Mallorca, Majorka, ostrvo, Španija, plaža, more, turizam, turisti Foto: Tanjug/AP

Zloglasna party-zona, koja se nalazi nekoliko kilometara izvan glavnog grada na ostrvu, ovih je dana ponovo u rukama turista.

Kao i inače, s prvim danima leta ovamo dolaze prie svih nemački fudbalski timovi iz amaterskih liga, skup žena u potrazi za zabavom i ljubitelji alkohola. Ali Playa de Palma je u ovo doba godine destinacija broj jedan i za desetine hiljada španskih maturanata s kopnenog dela zemlje, koji na odgovarajući način žele proslaviti kraj školovanja. Na promenadi uz plažu dugu više od pet kilometara na njih čekaju mnogobrojni barovi i disco-klubovi, piše Deutsche Welle.

I Udruženje hotelijera Playa de Palma, koje trenutno zastupa interese 114 hotela, insistira na tome da se svako može zabavljati, ali da se pritom ne mora baš preterivati.

"Istina je da i ta vrsta turizma generiše prihode. Ali transformaciju se ne može zaustaviti." Udruženje reklamira Playa de Palmu izričito kao cilj za porodičbi odmor, kao mesto na kojem se tokom godišnjeg može baviti raznim stvarima.

"Trudimo se da ne ispadne da je partijanje jedini razlog zašto se treba doći ovamo."

Gradske vlasti u Palmi, a i vlada Baleara, već godinama pokušavaju obuzdati ovaj problem. Vlada konsenzus oko toga da se alkoholni turizam ne želi imati na ovom ostrvcu.

"To je dijametralno suprotno s ciljem da se poboljša konkurentnost Majorke i to preko održivog, odgovornog i kvalitativno visokovrednog turizma", stoji u Zakonu protiv ekscesivnog turizma, koji je na snagu stupio 2020., a koji predstavlja vrhunac napora vlasti da se zaustavi alkoholni turizam. Za sada bez uspeha.

Hotelijeri, gastronomi i vlasnici diskoteka  svojim saopštenjem pozivaju nadležne institucije da preduznu "energične i efikasne mere kako bi se suočili s tom neizdrživom situacijom".

Buka, masovno opijanje u javnosti, staklene flaše na plaži, sve to je već godinama zabranjeno. A gosti koji krše pravila moraju računati s visokim kaznama. Ali na Playa de Palmi nigde se ne vide policajci koji bi trebali kontrolisati pridržavaju li se gosti tih pravila.

Grad Palma još uvek ne uspeva pronaći učinkovitu metodu kako bi od gostiju uspeo i naplatiti novčane kazne. Španskoo zakonodavstvo, kako je za DW rekao jedan policijski službenik, ne dozvoljava da se na licu mesta od stranaca zahteva plaćanje kazne izrečene na temelju komunalnih propisa. I tako policajcima ne preostaje ništa drugo nego da opominju one koji se na Playa de Palmi ponašaju na neprikladan način.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>