• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Hrvatskoj stupila na snagu zabrana rada nedeljom, ovo su izuzeci

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kiosci će moći da rade svake nedelje od 7 do 13 sati

  • 3
Radno vreme supermarketa, zatvoreno Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je danas stupio na snagu Zakon o trgovini, prema kojem je rad prodajnim objektima dozvoljen samo 16 nedelja u godini.

Prema Zakonu, nedeljom mogu da rade prodajni objekti na železničkim i autobuskim stanicama, aerodromima, u lukama, na trajektima i benzinskim stanicama, kao i u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama.

Ove godine je dozvoljeno da prodajni objekti do kraja 2023. imaju na raspolaganju svih 16 nedelja i da sami mogu da odrede koje će nedelje biti radne.

Radno vreme trgovina od ponedeljka do subote samostalno određuje trgovac, ukupno do 90 sati sedmično.

Izuzetak će biti trgovine unutar centara za posetioce odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih poljoprivrednih domaćinstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Kiosci će takođe moći da rade svake nedelje od 7 do 13 sati.

Odredbe o radu nedeljom ne primenjuju se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na pijacam na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Distribucija štampe putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica može biti otvorena nedeljom i praznicima u vremenu od 7 do 13 časova.

(Telegraf Biznis)

Video: Ludilo crnog petka: Otela detetu proizvod, a onda ju je dohvatila njegova majka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    2. jul 2023 | 23:55

    I po tom pitanju su ispred nas.. . Ima li jos nesto?

  • Miko

    3. jul 2023 | 00:19

    Takav zakon ugrožava male trgovce.imace gubitke i propasce im posao Takav zakon je povoljan velikim trgovinama koje imaju vise lokala pa ce se uvek pokriti tamo gde ce raditi nedeljom a mali nece moci zbog takvog zakona Veliki guta malog. Na kraju ce ostati samo veliki i bice veci i javi. To je kraj za male prodavnice. Nedeljom moze raditi vlasnik prodavnice a radnici neka odmaraju. Nadam se da nece i kod nas divi do ovakve freske.

  • Ena

    2. jul 2023 | 22:45

    Ali će verovatno i plate da smanje tako da su radnici na većem gubitku od poslodavaca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>