• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Eurokontrol upozorava na "letnji haos" u vazdušnom saobraćaju u Evropi: Ovo su kritične oblasti

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Preopterećenja" mogu da dovedu do kašnjenja i da avioni budu primorani da lete dužim rutama kako bi izbegli kritične oblasti

  • 0
Zavirite u najveći i najluksuzniji putnički avion, Foto: Tanjug/AP

Eurokontrol, koji upravlja evropskim vazdušnim prostorom, saopštio je da će tokom leta doći do "velikog opterećenja" saobraćaja u mnogim važnim regionima.

Putnici koji nameravaju da putuju avionom upozoreni su na "izazovno" leto. To upozorenje izdato je na početku špica letnje sezone, sa oko 33.000 dnevnih letova širom Evrope u narednih osam nedelja, što je za oko osam odsto više u odnosu na isti period 2022. godine, piše britanski Tajms.

Kako se navodi, očekuje se veliko opterećenje saobraćaja u Remsu i Marseju u Francuskoj, Atini i Budimpešti, Londonu, Barseloni, Briselu, Budimpešti, Nikoziji, Varšavi i Zagrebu u danima špica, posebno petkom i tokom letnjih vikenda.

Dodaje se da "preopterećenja" mogu da dovedu do kašnjenja i da avioni budu primorani da lete dužim rutama kako bi izbegli kritične oblasti. Generalni direktor Eurokontrola Raul Medina rekao je da su rat u Ukrajini, odnosno vojne potrebe uticale na manjak slobodnog vazdušnog prostora.

- Aerodromi moraju da imaju dobro osoblje, od vitalnog je značaja da službe vazdušnog saobraćaja obezbede dovoljno kapaciteta i avio-kompanije da se pridržavaju svog rasporeda - rekao je on i dodao da je raspoloživost vazdušnog prostora smanjena za 20 odsto.

Šef Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja Vili Volš, rekao je prošlog meseca da su avio-kompanije ozbiljno zabrinute u vezi sa kontrolom vazdušnog saobraćaja i da je prekid u junu bio "mnogo iznad onoga što je normalno za ovo doba godine".

- Imamo haotičnu situaciju u kojoj vidimo skoro svakodnevne štrajkove kontrole vazdušnog saobraćaja, što ne remeti saobraćaj samo u Francuskoj, već i u celoj Evropi, jer tera avio-kompanije da se preusmere ka drugim zemljama - rekao je on.

Šefovi avijacije, uključujući Majkla O'Lirija, izvršnog direktora Rajanera, rekli su da serija štrajkova kontrolora u Francuskoj ostaje jedna od najvećih pretnji letnjem vazdušnom saobraćaju. Ti štrajkovi, navodi se, uticali su na letove na kratkim razdaljinama, pre svega u Velikoj Britaniji i Španiji jer zvaničnici u Francuskoj štite domaće odlaske i letove na dugim razdaljinama koji "preleću" vazdušni prostor.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>