• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU vapi za ovim mineralom, a svet ga troši enormno: Neverovatno otkriće zaliha dolazi kao spas?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska unija je nedavno upozorila na „kritične sirovine” koje imaju visok rizik snabdevanja

  • 0
norveška, rudnik Foto: Shutterstock

Enormno nalazište fosfatnih stena otkriveno u Norveškoj sadrži dovoljno minerala da zadovolji globalnu potražnju za baterijama i solarnim panelima u narednih 100 godina, prema podacima rudarske kompanije koja ga kontroliše.

"Norge Mining" je saopštio da je do 70 milijardi tona neobnovljivih resursa, možda, otkriveno u jugozapadnoj Norveškoj, zajedno sa nalazištima drugih strateških minerala poput titanijuma i vanadijuma.

Fosfatna stena sadrži visoke koncentrate fosfora, koji je ključna komponenta za izgradnju zelenih tehnologija, ali se trenutno suočava sa značajnim problemima u snabdevanju, piše msn.com.

Fosfor je prvi otkrio nemački naučnik Henig Brant, 1669. godine, koji je tragao za "kamenom filozofa". Iako se pokazao neefikasnim u pretvaranju običnih metala u zlato, postao je suštinska komponenta baterija na bazi litijumu, gvožđa i fosfata, koje se koriste u električnim automobilima.

Takođe, koristi se za izradu solarnih panela i kompjuterskih čipova.

Podsećamo i da su Britanci sve namerniji da istraže područja u Portugalu gde će kopati litijum, a Rusija je ranije kontrolisala najveća svetska nalazišta ultra-čistih fosfatnih stena.

Evropska unija je, inače, upozorila da ove „kritične sirovine” imaju visok rizik snabdevanja. EU trenutno skoro u potpunosti zavisi od uvoza fosfatnih stena iz ostatka sveta, prema izveštaju Haškog centra za strateške studije, a Kina, Irak i Sirija, takođe, mogu da se pohvale velikim ležištima.

U izveštaju, koji je objavljen pre otkrića masivnog norveškog nalazišta, upozorava se da bi EU trebalo da bude „zabrinuta zbog nestašice fosfatnih stena“.

Prošlogodišnji članak u naučnom časopisu Nature upozorio je na neposredne prekide u snabdevanju fosforom, navodeći rusku invaziju na Ukrajinu i ekonomske sankcije koje su usledile - kao potencijalni uzrok nestabilnosti tržišta. Procenjuje se da svetska ekonomija troši oko 50 miliona tona fosfora svake godine, a naučnici su ranije ove godine upozorili da bi se planeta mogla suočiti sa „fosfogedonom“ ako se ovi trendovi snabdevanja nastave.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>