• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbrka oko brojeva dečje obuće: Najmanji broj kod jednih 15, kod drugih 19, a to nisu jedine razlike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kod pojedinih proizvođača sportske obuće najmanji broj je 19, u većini firmi to je broj 16, ali ima mali broj onih koji nude i broj 15

  • 0
Dečja obuća, brojevi dečje, bebeće obuće Foto: Shutterstock

Kada odrasli kupuju obuću, ona od modela do modela može samo minimalno da se razlikuje - za pola broja, maksimalno broj, pa je relativno lako kupiti nekome patike ili cipele. Situacija sa dečjim brojevima različitih proizvođača je znatno haotičnija.

Ako krećete u kupovinu dečje obuće bez deteta, ne krećite nigde bez prethodno izmerene dužine stopala. To što su patike jednog proizvođača koje je dete preraslo broj 23, nikako ne znači da će sledeći broj, kupljen kod drugog proizvođača biti 24.

Naime, svaka firma koja proizvodi dečju obuću ima u prodavnici istaknutu skalu koja pokazuje koja veličina stopala odgovara kom broju. I ta skala razlikuje se od firme do firme.

- Htela sam da kupim unuku patikice, ali sam u prodavnici shvatila da nemam pojma koji broj da uzmem. Ono što je 20 od jedne marke, 19 je kod druge. Na kraju sam mu uzela majicu - kaže baka jednog trogodišnjeg dečaka.

Tako je kod pojedinih proizvođača sportske obuće najmanji broj 19, u većini firmi to je broj 16, ali ima mali broj onih koji nude i broj 15. 

Dečija obuća prodavnica cipele sandale papuče Foto: Shutterstock

Tu dolazimo do nove zbrke. Rekli bismo da broj 15, kao najmanji na tržištu, odgovara najmanjoj obući na tržištu. Ali ne. Broj 15 kod jednog proizvođača odgovara veličini stopala od 10 centimetara, ali na našem tržištu može da se nađe dečja cipelica sa brojem 16 predviđena za manju nogicu, odnosno za stopalo dugo 9,7 centimetara.

Da stvar bude komplikovanija, kod jednog proizvođača sportskih patika za najmlađe, stopalu od devet centimetara, još manjem od prethodno navedenih, odgovara veličina obuće 18, dva broja veća od gore spomenutih. A kod treće firme broj manje, 17, ide na stopalo od 11,3 centimetra.

Razlika između brojeva ide i do dva centimetra, što kupovinu obuće za najmlađe pretvara u pravi pakao, posebno ako nemate omiljenu marku kojoj ste verni, već kupujete par koji vam se najviše svidi.

Zato iznad svake marke dečje obuće stoji skala koja pokazuje koja veličina stopala odgovara kom broju, pa - naočare na glavu, šnajderski metar u ruke, dete pod mišku i u pohod na nove patike.

(Telegraf Biznis)

Video: Gumene dečije igračke pune buđi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>