• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve o porodiljskom odsustvu: Kada se otvara, šta je sve potrebno, koliko može da se produži?

, Telegraf Biznis

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sabrali smo na jednom mestu sve što je važno znati o odlasku na porodiljsko odsustvo

  • 0
Trudnica, posao

Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Koliko god informisana bila, svaka žena koja se sprema da se pozdravi sa poslom zbog porođaja, mahnito gugla šta je sve od dokumenata potrebno za odlazak na porodiljsko odsustvo. Uplašena da će je sa stomakom do zuba vratiti kući po čuveni papir koji fali, svaka će nebrojeno puta proveriti da li je dokumenatcija potpuna i da li su svi rokovi ispoštovani.

Kako bismo bar nekome olakšali potragu, sabraćemo na jednom mestu sve što je važno znati o odlasku na porodiljsko odsustvo. Krenućemo, zato, od početka.

Šta je porodiljsko odsustvo?

Iako većina nas misli da u Srbiji žena ima pravo na 12 meseci porodiljskog odsustva, to nije u potpunosti tačno. Baš porodljsko odsustvo traje samo tri meseca, mesec dana pred porođaj i dva meseca nakon istog i vezano je za sam porošaj i za opotavak od istog. Porodiljsko odsustvo se otvara na osnovu nalaza nadležnog ginekologa najranije 45 dana, a najkasnije 28 dana pre procenjenog termina za porođaj.

Period od devet meseci koji slede iza toga naziva se "odsustvo radi nege deteta" i automatski se nadovezuje na porodiljsko, bez potrebe dostavljanja ikakve dodatne dokumentacije. Ovaj deo odsustva vezan je za negu deteta i, kao takav, može da ga koristi i otac.

Za prvo i drugo dete odsustvo traje godinu dana, dok za treće i svako naredno dete, zaposlena ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine.

Trudnica, posao, trudničko bolovanje

Foto: Privatna arhiva

Potrebna dokumentacija

Da bi jedna žena otišla na porodiljsko odsustvo potreban joj je izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad, odnosno doznaka koju izdaje ginekolog. Takođe, ukoliko je koristila trudničko bolovanje, potrebna joj je i prva doznaka koju je dobila kada je zbog problema sa trudnoćnom odlazila na trudničko odsustvo.

Takođe, potrebno je da popuni Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva, kao i od poslodavca uzeti Rešenje o korišćenju porodiljskog odsustva. Na kraju, potrebno je dostaviti i fotokopiju kartice tekućeg računa, ali vodite računa da fotokopirate samo prednju stranu, ne i zadnju koja sadrži sigurnosne kodove koji ne bi smeli da dođu u ruke nepoznatih.

Ukoliko imate već jedno dete, potrebna je i njihova fotokopija izvoza iz matične knjige rođenih, kao i kopija overene zdravstvene knjižice. To je potrebno zbog isplate svih davanja koja se dobijaju na ime rođenja deteta, jer je uslov za sva redocno vakcinisanje sve dece u porodici.

U nekim slučajevima prikupljenu dokumenatciju na adresu primaoca, koja varira od grada do grada, (u Beogradu je to Sekretarijaz za socijalnu zaštotu u 27. marta) šalje sama kompanija, ali češće je ovaj posao prepušten samoj porodilji.

Trudnica posao

Foto: Shutterstock

Isplata zarade

Isplatu porodiljskog bolovanja vrši država direktno na tekući račun porodilje, svakog 21. u mesecu. Osim prvobitnog kratkotrajnog kašnjenja dok se zahtev ne obradi, isplate su redovne i tačne u dan. Isplatu naknade zarade, kao i podnošenje poreske prijave za obračunate poreze i doprinose vrši Poreska uprava.

Tokom prva tri meseca porodiljskog bolovanja svim majkama se isplaćuje minimalac, minimalna zarada koja važi u trenutku odlaska na porodiljsko bolovanje. Psle trećeg meseca, kada krene da se računa odsustvo radi nege deteta, iznos za isplatu se obračunava tako što se saberu mesečne zarade u poslednjih 18 meseci rada pred odlazak na porodiljsko bolovanje i dobijen iznos se podeli sa 18Osnovica za naknadu zarade ne može da bude veća od tri prosečne mesečne zarade u Srbiji prema poslednjim podacima.

Kako se produžava odsustvo?

Ukoliko je detetu potrebna posebna nega nakon godinu dana odsustva majke, moguće je tražiti produženje odsustva radi posebne nege deteta. U tom slučaju potrebno je dostaviti Zahtev za veštačenje zdravstvenog stanja deteta u postupku ostvarivanja prava na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta i svu prikupljenu medicinsku dokumentaciju, kao i očitanu ličnu kartu.

U zavisnosti od stepena psiho-fizičkih problema sa kojima se suočava dete, komisija određuje za koliko meseci će da produži odsustvo. Po isteku, ukoliko problemi i dalje postoje, rositelji mogu da podnesu novi zahtev za veštačenje i tako najduže do pete godine života deteta.

Ukoliko komisija odobri produženje, sa njihovim odobrenjem i sa novim rešenjem poslodavca o korišćenju odsustva, kao i sa očitanom ličnom kartom, ide se u opštinu ili sekretarijat, gde se podnosi novi zahtev za naknadu zarade.

(Telegraf Biznis)

Video: Dolores je mama i preduzetnica: "Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>