• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić podneo izveštaj o radu ministarstva u prva tri meseca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar je istakao da je budžetom predviđeno izdvajanje u visini od 72 odsto za kapitalne projekte

  • 1
Goran Vesić, Edin Forto Foto: Marko Jovanović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je pokrenuta druga faza projekta "Čista Srbija", kojim je predviđena izgradnja kanalizacione mreže širom Srbije.

Vesić je, na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, podneo izveštaj o radu ministarstva na čijem je čelu u prva tri meseca ove godine.

- Pokrenuta je druga faza projekta "Čista Srbija". Mi smo 12. maja potpisali taj sporazum. Usvojeni su aneksi za novih devet lokalnih samouprava. Očekujemo da do kraja godine potpišemo za jos novih devet - rekao je Vesić.

On je objasnio da je oko 444 kilometara kanalizacije predviđeno da se izgradi ovim projektom.

- Naš cilj je da svake godine kroz ovaj projekat pokrijemo preko 2 miliona ljudi sa kanalizacijom - istakao je on.

Takođe, Vesić je naznačio da je dobar deo lokalnih samouprava ima problem sa ljudstvom kada je u pitanju upravljanje postrojenjima za održavanje komunalne infrastrukture.

On je rekao da će ministarstvo na čijem je čelu o ovoj godini ispuniti plan i potrošiti pare koje su namenjene budžetom.

Ministar je istakao da je budžetom predviđeno izdvajanje u visini od 72 odsto za kapitalne projekte.

Kako je objasnio, država je obezbedila novac za rekonstrukciju velikog broja objekata i mostova.

- Imamo nameru da u narednom periodu obezbedimo još više novca za male projekte u lokalnim samoupravama. To ćemo intenzivirati sa EU - rekao je ministar.

Vesić je, povodom projekata u vodnom saobraćaju, rekao da su uspeli da "otkoče" Luku Prahovo koja je bila na čekanju, kao i luku Bogojevo, tako da će "veliki broj ovih projekata koji su u okviru vodnog saobraćaja biti pokrenuti ove godine".

Ministar je podsetio da ministarstvo radi na ugovaranju "Smajli" saobraćajnice, koja je trebali da ide do Nakova, ali da se, kako je objasnio, odustalo od toga.

- Imaćemo 186 kilometara saobračanice koja će ići do Srpske Crnje - istakao je Vesić.

Sledeći put koji ćemo graditi je "Karađorđe", koji će biti ugovoren sledeće godine, i koji će ići kroz Šumadiju, rekao je Vesić.

On je podsetio da je velika sramota to što već pet godina nije pokrenuta rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad, za koju su obezbeđene pare.

Kako je rekao, uskoro se ulazi u pregovore za prugu od Niša do Preševa.

- Sa Vladom Severne Makedonije ćemo ići u zajednički projekat brze pruge Niš Skoplje, odnosno Skoplje-Beograd - rekao je Vesić.

On je naznačio da brojka od skoro tri miliona putnika "Er Srbije" govori da Srbija postaje jača kada je u pitanju avio-saobraćaj.

Na pitanje člana odbora Dragovana Milenkovića iz SPS, u vezi sa radovima u Ivanjici, Vesić je rekao da će veoma brzo krenuti sa rekonstrukcijom glavne ulice u Ivanjici.

- Prema Osonici je krenuo da se radi put, a radiće se i prema Kovilju. Dogovoreno je da se rade dva mosta koja su oštećena u predposlednjim poplavama - rekao je Vesić.

Ministar je odgovorio Đorđu Stankoviću iz Narodne stranke u vezi sa pitanjem o niškom aerodromu, i tom prilikom istakao da njegove tvrdnje o gubitku aerodroma demantuju brojke, kao i da je bolje da on ostane u republičkom vlasništvu nego da je u gradskom.

(Telegraf Biznis)

Video: Gotovo sav teretni saobraćaj već preusmeren na obilaznicu oko Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>