• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tag je aktivan za 30 minuta: "Pregovaramo i sa Hrvatskom i BiH o novom sistemu naplate"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proces prekonfiguracije taga, zapravo, podrazumeva prelazak sa pripejda na postpejd

  • 1
Granični prelaz Preševo Foto: Telegraf.rs

- Prvih dana po uspostavljanju mobilnog mesta za prekonfiguraciju tagova kod naplatne stanice Preševo, u proseku je oko 1.000 građana dnevno izvršilo prekonfiguraciju, a oko 1.000 njih do sada je kupilo novi tag, kako bi mogli da koriste sistem integrisani sistem naplate putarine sa Severnom Makedonijom - izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

- To pokazuje da smo uradili pravu stvar. Uvođenjem zajedničkog taga za elektronsku naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji, povećava se komfor građana tokom putovanja i pokazuje da se Balkan polako integriše.

Vesić navodi i da u Srbiji postoji oko 700.000 korisnika elektronske naplate putarine, od čega na dnevnom nivou oko 7.000 srpskih vozila prođe kroz Severnu Makedoniju.

- Do sada su morali da kupuju makedonski tag ili da plaćaju na svakoj od naplatnih rampi, ali od 1. jula, zahvaljujući integrisanom tagu koji smo napravili zajedno sa kolegama iz Severne Makedonije, svako ko prekonfiguriše svoj tag može da ga koristi u toj državi.

Vesić dalje pojašnjava da proces prekonfiguracije taga, zapravo, podrazumeva prelazak sa pripejda na postpejd.

- Sadašnji tagovi rade tako što građani stave određenu količinu novca i troše ga dok ga imaju na tagu, pa onda tag ponovo dopune, a od sada, prekonfiguracijom odnosno vezivanjem taga za platnu karticu, novac im više nije potreban na tagu već se skida sa platne kartice svaki put kada prođu naplatnu rampu.

Dodaje se i da će onima kojima imaju novac na tagu, on biti vraćen na račun.

Vesić je podsetio da je prekonfiguraciju taga moguće izvršiti na više od 20 mesta Auto-moto saveza Srbije, “Pošta Srbije” i preduzeća “Putevi Srbije”, kao i na naplatnoj stanici Preševo, poslednjoj pre granice sa Severnom Makedonijom, gde je sa desne strane postavljen kamion sa pet šaltera.

Tag je aktivan za 30 minuta.

Inače, Vesić kaže da Srbija pregovara sa još nekoliko zemalja da se uvede ovakav sistem naplate putarina. “Sa Hrvatskom to privodimo kraju i nadam se da ćemo brzo potpisati sporazum. Takođe, pregovaramo sa Bosnom i Hercegovinom i mislim da ćemo veoma brzo imati sporazum i sa njima”, rekao je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare....

    9. jul 2023 | 13:36

    Hoce li neko da pita Vesica sta je sa korisnicima koji koriste tag preko enpy-a aplikacije.. Pošto gospoda iz korisnicke podrske ne odgovaraju na poruke i ne javljaju se na tel..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>