• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dečji dodatak od 100 evra do 17. godine, odsustvo za očeve i besplatno obrazovanje: Zemlja u koju hrle

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mesto najčistije vode, hiljadu jezera i specijalne filozofije sreće

  • 7
finska Foto: Shutterstock

Ako imate u planu da menjate životni ili karijerni put - možda bi ova evropska država mogla postati vaša nova "oaza" blagostanja i uspeha.

Naime, Finska se ponovo našla na vrhu liste zemalja gde žive "najsrećniji ljudi", a ovo su neke od stavki koje će vam biti značajne ako želite da izgradite karijeru i budućnost na severu Evrope.

Osim što Finci veliki deo vremena provode u prirodi i uživaju u ritualima ispijanja kafe, veoma su vredni i odgovorni. Finsku zovu i "zemljom hiljadu jezera", te ne čudi što im je čista voda - prioritet.

Takođe, mala severna država je lider u upravljanju otpadom na Starom kontinentu.

Finci se strogo drže cirkularne ekonomije, te su u stanju da iskoriste sve izvore dostupne društvu, uz minimalnu količinu otpada. Čak 99 odsto gradskog otpada se - ili reciklira ili spaljivanjem pretvara u energiju.

3 značajna benefita života u Finskoj

  • Informacija koja je roditeljima od posebnog značaja je da, sve dok dete ne napuni 17 godina u Finskoj, mame i tate dobijaju oko 100 evra mesečno na ime dečjeg dodatka. Pritom, taj iznos se vremenom povećava sa svakim sledećim detetom u porodici. Dobijeni novac može slobodno da se troši, bez uslovljavanja, ali ga Finci radije čuvaju za detetove studije, putovanja i tome slično. Takođe, kada se dete rodi, roditelji od države dobijaju paket koji sadrži osnovne potrepštine za bebu: u kutiji je 64 stvari, od odeće i pelena, do priručnika za negu novorođenčeta.
  • Zlatno pravilo u Finskoj je i da očevi budu maksimalno uključeni u odrastanje deteta i brigu o njemu. To nalaže i sam zakon, te ne čudi što ova država obiluje i velikim brojem ekonomski nezavisnih žena. Sve u svemu, u ovoj severnoj državi sasvim je uobičajeno da očevi uzmu odsustvo s posla nakon rođenja deteta, a ono traje 9 nedelja. Za to vreme, isplaćuje im se prosečna nacionalna plata.
  • Sve školske ustanove u Finskoj zahtevaju vrhunsko znanje finskog, ali i engleskog jezika, a ono se utvrđuje putem međunarodnih testova. Najbolja stvar je što je obrazovanje u javnim školama i na univerzitetima potpuno besplatno za sve građane iz zemalja Evropske unije.

Dakle, posebno ako posedujete EU pasoš, mnoga vrata su vam otvorena u Finskoj.

(Telegraf Biznis)

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr.No

    9. jul 2023 | 13:41

    Cela Skandinavija ili Nordijske zemlje imaju sličan sistem ,tako da ugledajte se na njih a ne da podstičete osip ljudi.

  • Lale

    9. jul 2023 | 14:15

    Zivim u Finskoj! Sve je ovo tacno sto ste napisali. Trenutno sam i sam na papa-ledig,ili ti (porodiljsko za oceve) Dok je majka na porodiljskom 9 meseci,ja imam pravo da iskoristim 19 dana koja se placaju kao i da radis! Ovo ostalo se moze koristiti samo dok supruga radi! Sve u svemu imamo sve sto nam je potrebno da odgajamo svoju decu!

  • zašto srećni

    9. jul 2023 | 16:59

    leto u finskoj je 1 dan ako tog dana nisi tu promašio si leto

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>