Ugostiteljstvo je trenutno najkritičniji sektor u Srbiji: Naši sezonci odlaze, a dolaze nam stranci
Za radnike iz Srbije svako leto je dobra prilika da pronađu sezonski posao u inostranstvu, ali, kako kaže Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije, zbog toga najviše ostaju bez radnika naši sektori ugostiteljstva i građevinarstva, kojem nedostaje radnika i tokom cele godine.
- Sektor ugostiteljstva je u ovom trenutku najkritičniji sektor - ističe Jevtović za Tanjug i dodaje da, kada je reč o Srbiji, najveća potražnja je za beračima malina, s tim što je pre mesec dana interesovanje za ovim poslom bilo veliko, dok je sada poslodavcima postalo problematično da nađu zainteresovane radnike.
Odlaskom radnika u inostranstvo na sezonski rad u ugostiteljstvu je, prema rečima Jevtovićeve, ostalo dosta upražnjenih mesta u Srbiji i poslodavci su, da im ne propadne sezona, ponudili bolje uslove za rad.
Na pitanje da li je izvodljivo da mladi koji su otišli na sezonski rad u inostranstvo spoje lepo i korisno, odnosno da se odmore ali i da zarade, Jevtović kaže da mladi nisu bili zadovoljni, budući da su uspeli da zarade dobro, ali nisu mogli da se odmore jer smene traju između 12-14 sati.
- Mlađi ljudi uglavnom rade u ugostiteljstvu, kao konobari, šankeri ili promoteri, dok stariji ljudi rade kao prodavci sladoleda, kao obezbeđenje; i jednih i drugih ima u kategoriji berača voća, jer su tu dnevnice oko 4.500 dinara za berače malina, uz smeštaj i hranu - kaže Jelena Jevtović i dalje navodi kako ima i dosta penzionera koji su berači voća, uprkos težim okolnostima rada.
Neki od dobro plaćenih poslova, prema njenim rečima, jesu i svi sektori u oblasti građevine, iako oni nisu sezonskog karaktera, budući da je u tom sektoru veliki nedostatak radne snage, a dnevnice se kreću od 50 evra pa naviše. Pored oblasti građevine, vozači autob usa ili kombija u toku sezone su još jedna oblast koja donosi dobre zarade.
- Svi poslovi koji su deficitarni su oni koje poslodavci trenutno dosta plaćaju baš iz tog razloga da bi zadržali ljude ovde, i da bi posao mogao da im opstane.
Kada je reč o strancima koji rade u Srbiji, Jevtović kaže da ih ima i sa Kube, da ima dosta kuvara, konobara koji dolaze na osnovu Zakona o zapošljavanju stranaca, u smislu da dobijaju boravišnu radnu dozvolu. Dodala je i da će biti sve više stranaca u Srbiji, te da je i sam zakon promenjen jer se traže načini da se deficit koji postoji odlaskom domaćih zaposlenih, nadomesti dolaskom stranaca ovde.
(Telegraf Biznis)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Map
Nista tu kriticno nema, radnika treba dobro platiti i on nece nikud otici
Podelite komentar
PN
Možda će stranci u Srbiji biti gostoprimljiviji od domačih.
Podelite komentar