• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedini ženski član izvršnog odbora Adidasa odlazi iz kompanije: Egzodus raste

Vreme čitanja: oko 1 min.

Adidas nije naveo razlog iznenadnog odlaska Amande Rajkumar

  • 0
Amanda Rajkumar Foto: Vondrouš Roman / ČTK / Profimedia

Adidas je nedavno najavio odlazak svog jedinog ženskog člana izvršnog odbora, što je doprinelo egzodusu žena na visokim pozicijama u drugom najvećem proizvođaču sportske odeće na svetu.

Nemačka kompanije je ranije bila na udaru kritika zbog svog rešavanja pitanja "različitosti".

Amanda Rajkumar, globalni šef ljudskih resursa, odlazi ove nedelje iz Adidasa, nakon što je odlučila da ne traži produženje svog trogodišnjeg ugovora koji završava u decembru. Njen odlazak je poslednji u nizu odlazaka viših menadžerki iz Adidasa, uključujući šeficu globalnog marketinga Viki Fri, šeficu globalne maloprodaje Nikol Gezali i Selin Del Dženes, koja je nadgledala specijalizovani odsek za sport.

Broj žena - članica dva izvršna rukovodstvena tela kompanije, upravnog odbora i jezgra rukovodećih grupa, više je nego prepolovljen od kraja 2022. godine - sa sedam na tri.

Njen odlazak iz Adidasa je, takođe, najnoviji među višim rukovodiocima ove sportske grupe od perioda dolaska novog izvršnog direktora Bjorna Guldena početkom 2023.

Gulden je u martu, na sastanku upravnog odbora, pokrenuo reorganizaciju, ugostivši glavnog direktora prodaje i veterana u Adidasu, Rolanda Aušela, koji je tu 30 godina, piše FT.

Šef grupe za brendove, Brajan Grevi, takođe je podneo ostavku pošto je Gulden sam od sebe preuzeo njegovu funkciju.

Rajkumar, britanska državljanka čiji su roditelji došli sa Kariba, pridružila se nemačkoj kompaniji u januaru 2021. kako bi zaustavila internu tenziju zbog Adidasovog postupanja sa rasizmom, različitošću i inkluzijom.

Njena prethodnica, Karen Parkin, dala je ostavku 2020. nakon što je interne rasprave o rasizmu opisala kao "bučne".

Adidas nije naveo razlog iznenadnog odlaska Amande Rajkumar.

Podsećamo da je nemačka kompanija raskinla partnerstvo sa reperom Je (nekada Kanje Vest), zbog njegovih antisemitskih i rasističkih izjava na mreži. Krajem prošle godine, anonimni zaposleni optužili su Adidas da "zatvara oči" pred Vestovim, navodno, neprikladnim ponašanjem. Uz to, i investitori su tužili Adidas.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>