• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počela isplata bespovratne pomoći za porodice čije su kuće stradale od poplava tokom juna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi iznosi državne pomoći isplaćeni su za poplavljene stambene objekte u Kragujevcu i Kraljevu

  • 1
poplava, poplave, MUP Foto: MUP

Počela je isplata bespovratne materijalne pomoći za porodice čiji su stambeni objekti oštećeni u junskim poplavama, saopštilo je danas Ministarstvo za javna ulaganja (MJU).

Kako se navodi, prvi iznosi državne pomoći isplaćeni su za poplavljene stambene objekte u Kragujevcu i Kraljevu, s obzirom na to da su ove dve lokalne samouprave prve privele kraju postupke koji po zakonu prethode isplati pomoći.

Ističe se da se bespovratna materijalna pomoć građanima isplaćuje nakon što lokalne samouprave dostave Ministarstvu za javna ulaganja pravosnažna rešenja o materijalnoj pomoći za obnovu kuća oštećenih u poplavama.

Ministarstvo podseća da je Vlada Srbije usvojila uredbu o Državnom programu pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana, nakon što su obilne kiše i izlivanje pretežno bujičnih vodotokova u junu 2023. godine izazvale štetu na porodičnim stambenim objektima u 63 jedinice lokalne samouprave.

Program pomoći se odnosi na oštećene porodične stambene objekte u svojini građana, a stepen oštećenja je kategorisan u pet kategorija, na osnovu kojih se isplaćuje pomoć građanima.

Tako se za prvu kategoriju oštećenja isplaćuje 200.000 dinara; za drugu – 300.000; za treću – 400.000; za četvrtu – 500.000,00 dinara, a za petu kategoriju oštećenja – 800.000 dinara.

Iznosi državne pomoći su od ove godine uvećani za 40 i 50 odsto, u zavisnosti od kategorije, u odnosu na pomoć, koja je dodeljivana u prethodnih devet godina.

(Telegraf Biznis)

Video: Bajkeri: Idemo da pružimo podršku našoj braći

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miletic Mirjana

    29. mart 2024 | 10:17

    Da li mogu doci do broja telefona kancelarije za isplatu pomoci u poplavama u maju i junu 2023 jee mi uplatu nismo dobili

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>