• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je ova nacija najbolja u negovateljstvu? Beč potpisao važan sporazum o zapošljavanju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Privredna komora Austrije je već realizovala pilot projekat kao deo međunarodne kampanje za zapošljavanje kvalifikovane radne snage

  • 0
Beč Beč / Foto: Shutterstock

Grad Beč, Privredna komora Austrije i ambasada Filipina, potpisale su sporazum o zapošljavanju filipinskih negovateljica i negovatelja.

Ovo je, navodi se, važan korak za Austriju u borbi protiv nedostatka kadrova u oblasti nege.

Cilj je da se ojača saradnja i međunarodno regrutovanje filipinskih kadrova, a nostrifikacija filipinskih diploma u

Austriji i pojednostavljenje zahteva za emigraciju sa Filipina su takođe deo sporazuma.

Privredna komora Austrije je već realizovala pilot projekat kao deo međunarodne kampanje za zapošljavanje kvalifikovane radne snage koji je doveo do uspostavljanja kontakata sa filipinskim vlastima. Filipini imaju četvorogodišnji diplomski program u oblasti nege, koji uživa veoma dobru međunarodnu reputaciju.

To je jedan od razloga zašto Nemačka već godinama regrutuje radnu snagu iz ove azijske zemlje koja broji 115 miliona stanovnika.

Tokom 70-ih i 80-ih godina 20. veka, Beč je ciljano zapošljavao filipinske negovateljice i negovatelje.

- Obuka i rad filipinskih kadrova i dalje uživaju dobru reputaciju u Beču. U Austriji već postoji jaka i dobro integrisana zajednica negovateljica i negovatelja sa Filipina što garantuje da se novopridošli Filipinci mogu lakše prilagoditi životu u Beču - izjavio je Peter Haker, član gradskog veća zadužen za zdravstvo.

Istovremeno, Filipinci koji rade u inostranstvu pomažu u jačanju ekomonije u svojoj zemlji putem doznaka u vrednosti od više milijardi dolara. U 2022. godini, doznake iz inostranstva su činile 8,9 odsto filipinskog bruto domaćeg proizvoda.

Inicijativa Privredne komore Austrije za zapošljavanje stranih državljana u oblastima u kojima nedostaje kvalifikovana radna snaga fokusirana je na određene zemlje. To su pored Filipina još Indonezija, Brazil, Severna Makedonija, tzv. Kosovo i Albanija.

(Telegraf Biznis)

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>