• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džek Ma kritikovao državu, pa za tri godine izgubio više od polovine bogatstva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegova kritika pokrenula je neviđeni udar na privatna preduzeća u Kini

  • 1
dzek ma Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Procenjuje se da bogatstvo Džeka Maa, osnivača Ant Grupe, vredi manje od polovine onoga koliko je vredeo pre samo tri godine, kada je održao ključni govor koji je uništio ono što je u to vreme trebalo da bude najveća prodaja akcija na svetu.

Blumbergov indeks milijardera prognozirao je da je bogatstvo poslovnog mogula palo za 4,1 milijarde dolara tokom prošle godine. Ma, koji je takođe bio suosnivač firme za e-trgovinu Alibaba, ima 9,9 odsto udela u Ant Grupi.

Preduzetnik, nekada najbogatija osoba u Aziji, sada ima neto vrednost od približno 30 milijardi dolara, što je manje od polovine od 61,2 milijarde dolara zabeleženih 2020. godine, pre nego što je te godine upao u nevolje.

Ant je najpoznatiji po vođenju Alipai sistema za digitalno plaćanje koji je sveprisutan u kontinentalnoj Kini. Kombinovani gubitak tržišne kapitalizacije za Ant i Alibabu iznosi oko 877 milijardi dolara, prema proračunu CNN-a zasnovanom na cenama akcija zabeleženim krajem oktobra 2020. godine, otprilike u vreme kada je preduzetnik u svom govoru osudio kineske finansijske regulatore i banke.

Njegova kritika, izrečena samo nekoliko dana pre nego što je Ant izašao na berzu u Šangaju i Hong Kongu, pokrenula je neviđeni udar na privatna preduzeća u Kini, što je dovelo do pojačanog regulatornog nadzora drugih tehnoloških kompanija širom zemlje.

Kineski regulatori su ukinuli Antov IPO od 37 milijardi dolara u novembru 2020. godine i naredili kompaniji da restrukturira svoje poslovanje.

Od tada, Ma se povukao. Poslednjih godina je navodno proveo vreme u Japanu, u domu svog prijatelja i investitora, izvršnog direktora SoftBank Mase Sona, i u Hong Kongu. Takođe je započeo nov posao kao gostujući profesor na univerzitetu u Tokiju, a više vremena je proveo i u filantropiji.

Takođe se povukao iz kompanija koje je pokrenuo.

Odstupio je sa mesta predsednika Alibabe 2019. godine, kada je napunio 55 godina. Ant Grupu su prošle nedelje kaznili kineski finansijski regulatori sa 984 miliona dolara zbog navodnog kršenja pravila vezanih za zaštitu potrošača i korporativno upravljanje. Analitičari su rekli da su novčane kazne znak da je regulatorna kontrola konačno okončana.

Alibaba je u martu objavila planove da se podeli u šest odvojenih jedinica, od kojih svaku nadgledaju sopstveni izvršni direktor i odbor direktora. Kompanija je saopštila da se nada da će joj nova struktura omogućiti da bude okretnija i da otkrije veću vrednost za investitore.

(Telegraf Biznis)

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>