• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Litijum nije jedini za kojim globalno raste tražnja: Ova dva minerala su ključna za budućnost

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ulaganja u razvoj kritičnih minerala porasla su za 30 odsto u 2022. godini

  • 0
Nevada ruda litijum rudnik kopanje litijuma Foto: Tanjug/AP

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, IEA, potražnja za mineralima koji su ključni za budućnost usredsređenu na tehnologije sa niskim i nultim emisijama raste, a sve veće potrebe energetske industrije smatraju se ključnim pokretačem.

U svom novom izveštaju, objavljenom u utorak, organizacija sa sedištem u Parizu je saopštila da je u periodu između 2017. i 2022. došlo do utrostručenja ukupne potražnje za litijumom, skoka potražnje za kobaltom od 70% i potražnje za niklom od 40%.

Pregled IEA kada je reč o tržištima kritičnih minerala sugeriše da je glavni faktor koji stoji iza povećanja bila „tražnja energetskog sektora“. Ulaganja u razvoj kritičnih minerala porasla su za 30 odsto u 2022. godini, nadovezujući se na rast od 20 odsto u 2021. godini, saopšteno je.

Kompanije specijalizovane za razvoj litijuma zabeležile su povećanje potrošnje od 50 odsto, a slede one koje se fokusiraju na bakar i nikl, dodaje se, i napominje da su kompanije u Kini skoro udvostručile svoju potrošnju na investicije prošle godine.

U decembru 2022. godine, IEA je rekla da su obnovljivi izvori na putu da prestignu ugalj i postanu najveći izvor proizvodnje električne energije na planeti do sredine ove decenije.

Tolika je uloga koju kritični minerali igraju u radu tehnologija, uključujući turbine na vetar i električna vozila, a ulozi su veliki, piše CNBC.

S obzirom na njihovu ogromnu važnost za tehnologije niske i nulte emisije – litijum je, na primer, sastavni deo baterija koje napajaju EV – razvoj lokacija koje mogu da kopaju i prerađuju kritične minerale ima značajan geopolitički aspekt. Kina, recimo, predvodi u vađenju grafita i retkih ruda i preradi litijuma, prema analizi IEA.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>