• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU staje na put masovnom spaljivanju odeće i uređaja: Ova mera bi mogla značajno da snizi i cene

Vreme čitanja: oko 1 min.

U EU je do 2022. spaljena nova odeća, obuća i elektronika u vrednosti od 21,7 milijardi evra

  • 0
hm Foto: Shutterstock

Evropski parlament je velikom većinom usvojio nova pravila o eko dizajnu proizvoda, kojima je zabranjeno uništavanje neprodate odeće, obuće i elektronskih uređaja.

Na zabrani je radila i hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan, sa kojim je i Telegraf Biznis razgovarao povodom tada aktuelnih promena koje nam stižu iz EU.

Ovaj put, Borzan je govorila o sledećem:

U EU je do 2022. spaljena nova odeća, obuća i elektronika u vrednosti od 21,7 milijardi evra. Ako se ništa ne uradi po tom pitanju, prema procenama, taj broj će do 2030. porasti na 71,3 milijarde.

- Što se tiče odeće, brendovi koji se povezuju sa takvom praksom su H&M i Zara, radi porasta onlajn trgovine. I luksuzni brendovi poput Barberija spaljuju neprodatu robu, kako bi zadržali visoke cene svojih proizvoda - objašnjava Borzan, a piše Poslovni dnevnik.

EU svake godine spali između 11 i 32 miliona novih majica kratkih rukava, i samo taj jedan odevni predmet uzalud potroši 35 milijardi litara vode, 12.300 tona pamuka, 1,9 miliona litara nafte.

- Zabranjujemo traćenje resursa kako bi se namirila nečija pohlepa. Pre dve godine u Škotskoj je otkriveno da Amazon na nedeljnom nivou uništava 130.000 novih laptopa, dronova, različitih kućnih elektronskih aparata koji nisu prodati ili su vraćeni. Verovatno su procenili da im je jeftinije da ih spale nego doniraju. Zato uvodimo posebnu zabranu i za elektronske uređaje - rekla je Borzan.

Novi predlog donosi i uvođenje digitalnog pasoša za proizvode.

Tako će svaki potrošač moći lako da sazna detalje o proizvodu koji kupuje, poput porekla, mogućnosti popravke i reciklaže, uticaja na okolinu ili štetnih hemikalija koje može da sadrži.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>