• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudijska Arabija gubi tron: Pašće ispod Rusije u alijansi OPEK+

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kraljevstvo je poslednjih meseci smanjilo proizvodnju nafte, žrtvujući time svoj tržišni udeo u Grupi

  • 0
Vladimir Putin , nafta Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Saudijska Arabija bi trebalo da padne na mesto ispod Rusije, kada govorimo o najvećim proizvođačima nafte u alijansi OPEK+, jer njena smanjenja proizvodnje počinju da "grizu", slikovito objašnjava WSJ.

Time se, dodaju, zaoštrava tržište nafte baš u trenutku kada se čini da cene rastu, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku.

Zalivsko kraljevstvo, koje je de fakto lider Organizacije zemalja izvoznica nafte, poslednjih meseci je smanjilo proizvodnju nafte, žrtvujući svoj tržišni udeo u Grupi, u pokušaju da podstakne niske cene crnog zlata.

Smanjenja, koja uglavnom nisu uključivala druge članove naftnog kartela ili njegove saveznike u širu grupu poznatu kao OPEK+, do sada su potkopavana jačom proizvodnjom proizvođača koji nisu iz OPEK+ grupe, kao što su SAD.

Ali, izgleda da će se ta konkurentska povećanja ponude završiti, baš kao što bi ovog meseca trebalo da počne jednostrana proizvodnja od milion barela dnevno, koju su Saudijci smanjili, dok se čini da ruska proizvodnja takođe opada, iako sporijim tempom, navodi IEA u svom mesečnom izveštaju o tržištu.

Smanjenje od milion barela dnevno, za koje je Rijad rekao prošle nedelje da će se produžiti i na avgust, dovešće do pada proizvodnje najvećeg proizvođača nafte na dvogodišnji minimum - od devet miliona barela dnevno.

Tako će Saudijska Arabija postati drugi najveći proizvođač u alijansi OPEK+, ispod Rusije, prvi put od početka 2022. Izuzimajući veštački izazvane niske nivoe proizvodnje tokom pandemije kovid-19, ovim rezovima će saudijska proizvodnja pasti na najniži nivo od 2011. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>