• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kina se promenila": Nemačka hoće da smanji zavisnost od ove zemlje, ima i strategiju za to

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina je ključni partner u borbi protiv klimatskih promena, pandemije i održivog razvoja, priznaje Nemačka

  • 2
Nemacka, Kina, korona virus, privreda Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Nemačka je u četvrtak objavila da će smanjiti zavisnost od Kine u "kritičnim sektorima" uključujući medicinu, proizvodnju litijumskih baterija i elemenata koji su neophodni za proizvodnju čipova.

Vlada je objavila svoju prvu ikada "Strategiju o Kini", dokument od 40 stranica koji naglašava da Berlin mora da smanji zavisnost od druge po veličini svetske ekonomije usred sve veće kritike na račun ljudskih prava u Pekingu i odnosa prema međunarodnom pravu.

Kina je najvažniji trgovinski partner Nemačke, sa uvozom i izvozom koji je dostigao skoro 300 milijardi evra u 2022. godini.

- Kina se promenila. Kao rezultat ovih i kineskih političkih odluka, moramo da promenimo naš pristup Kini - navodi se u dokumentu, sa kojim se vlada složila nakon višemesečne debate u tročlanoj koaliciji kancelara Olafa Šolca.

Kina je ključni partner u borbi protiv klimatskih promena, pandemije i održivog razvoja, dodaje se u strateškom dokumentu. Međutim, "daleko asertivnije sledi sopstvene interese i na različite načine pokušava da preoblikuje postojeći međunarodni poredak", sa posledicama po globalnu bezbednost.

U dokumentu je naglašeno da najveća evropska ekonomija želi da održi trgovinske i investicione veze sa Kinom, uz istovremeno smanjenje zavisnosti u kritičnim sektorima diverzifikacijom svojih lanaca snabdevanja. Ovo je cilj koji se naziva "smanjenje rizika".

Šolc je tvitovao: "Naš cilj nije da se odvojimo od Pekinga. Ali želimo da smanjimo kritične zavisnosti u budućnosti."

U dokumentu se navodi da je Nemačka previše zavisna od Kine za medicinsku tehnologiju i farmaceutske proizvode, uključujući antibiotike, kao i za informacione tehnologije i proizvode potrebne za proizvodnju poluprovodnika, ali i za različite metale potrebne za energetsku tranziciju.

- U ključnim oblastima, EU ne sme da postane zavisna od tehnologija iz zemalja ne-EU koje ne dele naše fundamentalne vrednosti - navodi list.

Kina je ključno tržište za nekoliko velikih nemačkih kompanija, uključujući Folksvagen i BMW, a vlada je saopštila da planira da održi razgovore sa firmama "posebno izloženim Kini" u cilju "identifikovanja rizika".

(Telegraf Biznis)

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    21. jul 2023 | 15:36

    "na račun ljudskih prava u Pekingu i odnosa prema međunarodnom pravu" - А хоће да смање зависност... Немци збуњени, а Американци луди...

  • Mihajlo

    21. jul 2023 | 15:54

    Sa kojim energentima? Rusku gas nećete, sve nuklearke zatvorili.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>