• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić i Bočvarski se uverili da zajednički tag funkcioniše besprekorno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do naplatne stabice Preševo, ministar Bočvarski stigao je automobilom električni pogon, koji je vozio od Beograda, u društvu makedonskog premijera, tako da su se zajedno uverili da makedonski tag funkcioniše u Srbiji

  • 0
Goran Vesić Foto: Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

Ministar građevinarstvа, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i njegov makedonski kolega, ministar transporta i komunikacije Blagoje Bočvarski i lično su se danas uverili da zajednički tag između Srbije i Severne Makedonije funkcioniše bez problema.

Vesić i Bočvarski su najpre, zajedno sa premijerima dve zemlje, Anom Brnabić i Dmitrom Kovačevskim, obišli mobilno prodajno mesto "Open Balkan" na naplatnoj stanici Preševo.

Do naplatne stabice Preševo, ministar Bočvarski stigao je automobilom električni pogon, koji je vozio od Beograda, u društvu makedonskog premijera, tako da su se zajedno uverili da makedonski tag funkcioniše u Srbiji.

Ministar Vesić je, zatim, kao dobar domaćin, svog kolegu "povezao" ka Skoplju električnim automobilom, a na prvoj naplatnoj stanici u Severnoj Makedoniji, iskoristili su srpski tag, i sa njim bez zaustavljanja "prošli rampu".

Vesić je rekao da je i sam želeo da se uveri kako u Severnoj Makedoniji funkcioše srpski tag, koji je već uzelo 13.215 vozača.

"Ovo je način da se brzo prođu naplatne rampe u Severnoj Makedoniji. Uverio sam se u to sa svojim kolegom i prijateljem iz Skoplja, i pozivam sve vozače da koriste tagove, jer im to omogućava brže i lakše putovanje", istakao je ministar Vesić.

Goran Vesić Foto: Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

“Moj kolega Blagoj i ja proverili smo kako srpski i makedonski tagovi rade u obe zemlje. Integracija tagova znači komfornije putovanje i manje čekanja za sve vozače. Od septembra imaćemo integrisani tag sa Hrvatskom a potom sa BiH, Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom. Ponosni smo na ovaj projekat”, rekao je Vesić.

On je naglasio da je od Beograda vozio u automobilu na električno napajanje.

“Želeo sam da se lično uverim kako rade punjači za eletrične automobile koji su postavljeni na auto-putevima. Srbija će u narednih godinu dana učiniti velike korake ka opremljenisti svojih putevima elektro punjačima", rekao je ministar.

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji predviđaju da svaka benzinska pumpa, zavisno od broja mesta za točenje mora da ima punjače za električne automobile.

"Pored toga Putevi Srbije raspisaće veoma brzo tender kojim ćemo da tražimo partnera da pojedina postojeća stajališta na auto-putevima iskoristimo za izgradnju “zelenih pumpi” samo sa elektropunjačima", rekao je on.

Sistem integrisane naplate putarine između Srbije i Severne Makedonije, na inicijativu ministra Vesića, funkcioniše od ovog leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>