• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Praktično iz CG: Kako da izbegnete kolaps, koliki je prosečni račun uz more i ko su "novi turisti"?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako sezona uveliko traje, Tivat se sada posebno budi, jer su druga polovina jula i prva polovina avgusta - prelomne za ovdašnji turizam

  • 3
Tivat Foto: Telegraf/Bojana Đorđević

Ako odlučite da letujete u našem komšiluku ove sezone, želeli bismo da vas ukratko uputimo u trenutno stanje u Kotorskom zalivu.

Špic je sezone, navodno je 33 stepena, ali nam subjektivni osećaj kaže da je dosta toplije, a upravo vikend 15. na 16. jul je bio prelomni.

Jedna tura turista, doduše, uzela je svoje kofere i u nedeljno popodne se uputila ka aerodromu u Tivtu ili prema autobuskoj stanici, dok je istovremeno ostala u senci mnogo veće, pridošle grupe turista iz raznih krajeva sveta.

Iako sezona uveliko traje, Tivat se sada posebno budi, Porto Montenegro sija poput Danice, a u kafićima i restoranima pratilo se napeto finale Vimbldona...

Sve nam govori da se leto 2023. tek zahuktava.

Da li se šta značajno promenilo u odnosu na prethodne godine? To najbolje znaju lokalci i oni koji u Tivtu letuju često, ali evo šta smo mi primetili i šta vam može biti korisno ako ste stari-novi turista na crnogorskom primorju.

Cene

Polazimo od onoga što uglavnom sve najviše zanima. Iako se cene razlikuju od mesta do mesta - da li je restoran u Porto Montenegru ili ovom drugom delu Tivta, prosečna cena jednog konkretnog obroka je od 10 do 20 evra, dok su kafe nešto luksuznija opcija.

Kombinacija kroasana i kafe može vas koštati 5,5 evra, ali i 7 evra - ako odaberete ledenu kafu, ledeni matcha čaj ili neki slični napitak/frape.

Klasičan espreso/kapućino je oko 2 do 3 evra, dok su malo otmenije kafe 3,5 do 4 evra.

Ulična hrana, poput burgera i palačinki nije skupa, ali će vas zato jedan kraći izlet brodićem koštati najmanje 20 evra. Cena se, onda, penje na 35 evra i više, zavisno od ture.

Raspitali smo se i koliko košta taksi od Tivta do, recimo, Petrovca: 50-60 evra u jednom pravcu.

Kada je reč o cenama u supermarketima, naš utisak je da su manje-više iste kao u Srbiji, mada neki naši komentarišu da je u CG, ipak, sve povoljnije.

Tivat Foto: Telegraf/Bojana Đorđević

Turisti

I ovaj put, valjda istaći ono što nam je ostavilo najjači utisak, a to je specifična grupa turista kakva se ranije, verovatno, nije viđala u Crnoj Gori. U leto 2023, digitalni nomadi vladaju.

Prepoznaćete ih po ruksacima od kojih se ne odvajaju, kafama na stolu i laptopovima u krilu.

Podsećamo vas da je rad na daljinu poprimio novi značaj u doba korone, a tople, atraktivne i za strance pristupačne destinacije poput Crne Gore, pokazale su se kao dobitna kombinacija za spajanje lepog i korisnog.

Dodatno, naše komšije su to prepoznale, te uvele specijalnu vizu za digitalne nomade, uz mogućnost boravka do 2 godine i produženje trajanja boravišne dozvole za još 24 meseca.

A ako se osvrnemo na turiste koji su tu samo da odmaraju, i drže se dobrog, starog rituala "plaža-smeštaj" i tako u krug, ima ih sa svih strana. Mnogo je Rusa, ali i Britanaca, Nemaca, Srba, pa čak i Italijana, pomalo Francuza, turista sa Istoka...

Takođe, sve je više uvozne radne snage, i ono što do pre nekoliko godina možda nije bila praksa u Crnoj Gori - jeste internacionalizacija samog turizma. Očekujte da vam se pojedino osoblje obraća na engleskom, i to je ono što za, barem jedan korak, unapređuje razvoj crnogorskog turizma.

Tivat Foto: Telegraf/Bojana Đorđević

Gužve i neradna nedelja

Jul i avgust su "pakleni" meseci, ne samo zbog užarenog asfalta i toplog mora, već i zbog nesnosnih gužvi koje krenu već od jutra.

Posebno su kritični dani oko vikenda, te u tom periodu može da vam se desi da od Tivta do Herceg Novog, što je udaljenost oko 20 kilometara, putujete nekoliko sati.

Dobar deo tog puta - stajaćete u mestu.

Tivat Foto: Telegraf/Bojana Đorđević

Isto tako, pravac Tivat-Petrovac, odnosno Tivat-Budva, najbolje planirajte oko 8 sati ujutru za odlazak, a oko 22h za povratak. U suprotnom, upašćete u kolaps.

Pre nego dođete u CG, organizujte se i oko kupovine, jer su građani Srbije navikli da tamo "sve" radi i nedeljom, što ovde nije slučaj. Crna Gora je, kao i Hrvatska, uvela neradnu nedelju, tako da tim danom rade samo pumpe, apoteka, i to poneka, do 14h, trafike i ugostiteljski objekti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    17. jul 2023 | 22:10

    Evo me u Risnu, turista ima sa svih strana, iznenadilo me da ima dosta Hrvata jer njihovo more je skupo, cene su normalne po kafićima i restoranima za razliku od Beograda a prodavnice u proseku iste.

  • 🙉🙉🙉

    17. jul 2023 | 22:49

    Petak na subotu, Evzoni ....subota ujutro 15.7.... 08h.....4 sata cekanja na +40 Kolona od Djevdjelije 4km

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>