• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maksimalna penzija u Nemačkoj iznosi oko 3.600 evra: Evo kako se računa visina primanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Visina penzije izračunava se prema tome koliko je zaposleni prikupio penzionih bodova tokom radnog veka

 • 1
Nemačka zastava

Foto: Shutterstock

Mnogi u Nemačkoj jedva čekaju da odu u penziju, pogotovo ako očekuju primanja iznad proseka. Evo koliko iznosi maksimalna penzija u Nemačkoj i zašto se oni koji je primaju ne smatraju bogatima.

Na kraju dugog profesionalnog života često dolazi razočaranje. Za 2021. godinu prosečna penzija nakon 40 godina rada u Nemačkoj iznosila je 1.370 evra.

Povećanje penzija u julu 2023. godine nije to mnogo promenilo. Penzioneri na zapadu sada primaju 4,39 odsto više novca, dok su u novim saveznim državama penzije porasle za 5,86 odsto. U većini slučajeva, međutim, veći finansijski skokovi nisu mogući, piše Fenix portal. 

Uostalom, prema podacima Nemačkog zavoda za statistiku, stopa inflacije samo u maju 2023. iznosila je 6,1 odsto. Ali s kojim se primanjima neko u Njemačkoj smatra bogatim?

Postoji merilo za dohodak prema kom se u Nemačkoj neko može smatrati bogatim. Da biste to postigli, morate dostići prag od preko 200 odsto srednjeg dohotka.

Prema šestom izveštaju o siromaštvu i bogatstvu iz 2021. godine to iznosi nešto manje od 3.600 evra do nešto manje od 3.900 evra.

Ostvariti toliku penziju ne samo da je potpuno iluzorno, već jednostavno nije moguće. Visina penzije izračunava se prema tome koliko je zaposleni prikupio penzionih bodova tokom radnog veka. Tačno jednom bodu može se veseliti onaj ko trenutno zarađuje 43.142 evra bruto godišnje.

Ako zaradite više, dobićete više, a ako zaradite manje, dobijate manje bodova. Osim toga, postoji maksimalni iznos koji možete uplatiti u zakonsko penzijsko osiguranje, takozvani limit za utvrđivanje doprinosa.

Taj maksimalan iznos, prema tvrdnjama Nemačkog osiguranja, u januaru 2023. godine je porastao u starim saveznim zemljama sa 7.050 na 7.300 evra mesečno, a u novim saveznim zemljama sa 6.750 na 7.100 evra mesečno.

Za stare savezne države to odgovara godišnjem bruto prihodu od 87.600 evra. U novim saveznim zemljama to može biti najviše 85.200 evra.

- Za dohodak iznad toga ne moraju se plaćati nikakvi doprinosi - obaveštava Nemačko penziono osiguranje.

Šta to konkretno znači za visinu penzije? Sa godišnjim bruto dohotkom koji je jednak gornjoj granici doprinosa, možete ostvariti oko 2,03 boda zarade godišnje. Nakon 45 godina doprinosa, to bi rezultiralo sa oko 91 bodom zarade.

Za jedan bod trenutno dobijate ekvivalent od 36,02 evra za zapadnu Nemačku i 35,52 evra za istočnu Nemačku. Nakon povećanja, vrednost penzije iznosi jedinstvenih 37,60 evra, navode nemački mediji. Ako sada sadašnju vrednost penzije za Zapadnu Nemačku pomnožite sa 90 zarađenih bodova, dobićete maksimalnu bruto penziju od 3.240 evra.

Međutim, prema proračunu Nemačkog penzionog osiguranja ni ta se vrednost ne može postići. U skladu sa tim, zaposleni koji je 45 godina uplaćivao maksimalne doprinose u mirovinski fond u zapadnoj Nemačkoj između 1977. i 2021. godine primiće maksimalnu penziju od 3.141,82 evra.

U poređenju sa delom stanovništva koje još uvek radi, ni maksimalna penzija u Nemačkoj nije dovoljna da bi se neko smatrao bogatim. Naravno, stvari izgledaju drugačije ako se zakonski propisana maksimalna penzija uporedi sa prosečnim prihodima.

Ako ste penzioner koji živi sam i imate mesečni prihod veći od 1.945 evra, već spadate u bogatiju polovinu ove grupe stanovništva, pišu nemački mediji.

(Telegraf Biznis)

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Trt

  17. jul 2023 | 16:51

  Prosecna 1340€. To znaci da je sljakerska mnogo manja. Znaci polseci rumunjesi i ostali eurupejci 300€ i sve petama u dupe

  0
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>